NAFKAH DIRI UNTUK ISLAM: April 2007 <
HOME | QURAN | TAFSIR | GALERI | FORUM | VIDEO ONLINE | BUKU TETAMU

:: PeNenang JiWa ::
:: BoIkOt ::
:: TaQwIn ::
:: MaSa ItU EmAs ::
:: LiNk ::
:: SoKonGan ::

:: IkAtAn kAsih ::
:: WeBsItE ::
:: Ip DeTecT ::
    IP
:: SupPort ::

Free Blogger Templates

BLOGGER

Ukraine di persimpangan
Friday, April 27, 2007

Untuk kali ketiga selepas revolusi rakyat yang mengangkat Viktor Yushchenko sebagai presiden Ukraine, negara Eropah timur itu sekali lagi dilanda krisis politik yang kritikal.Dalam pilihan raya presiden akhir 2004 itu, Yushchenko, calon pro-Barat, berdepan calon disokong rejim lama, Viktor Yanukovych.

Ketika itu, Ukraine tiba di satu persimpangan penting: memilih untuk bersama Eropah atau terus berada di bawah dominasi Rusia.

Dalam pilihan raya presiden 2004 - peristiwa terpenting negara pasca-Soviet itu sejak kemerdekaannya pada 1991 – rakyat Ukraine berpeluang memilih haluan baru selepas pemerintahan kuku besi Presiden Leonid Kuchma selama 10 tahun.

Rakyat Ukraine menghadapi pilihan antara Yushchenko yang kiblat politiknya di Barat dan Yanukovych yang mendapat sokongan oligarki lama dan Kremlin. Persaingan dua Viktor ini meletakkan Ukraine dalam perhatian seluruh dunia, terutama pihak Amerika Syarikat-Kesatuan Eropah dan pesaingnya Rusia.

Yushchenko berhasrat membawa Ukraine ke dalam sistem ekonomi pasaran bersama EU dan kemungkinan juga menyertai Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) pimpinan Washington.

Selepas Presiden Eduard Shevardnadze di negara jiran Georgia dijatuhkan melalui kebangkitan rakyat, kem Yushchenko pasti mendapat semangat untuk mencontohi perubahan haluan yang terlaksana di Georgia itu.

Akhirnya, dengan sokongan EU dan AS, serta pertubuhan bukan kerajaan yang dibantu Barat, Yushchenko memenangi pilihan raya presiden, dan Yanukovych ketika itu bukan sahaja tewas dalam pilihan raya, malah dilihat sebagai simbol kepada segala kejahatan dan penyelewengan era kepimpinan diktator sebelum itu.

Yushchenko dan seorang lagi tokoh kebangkitan rakyat 2004 itu, Yulia Tymoshenko yang kemudian dilantik sebagai perdana menteri, muncul sebagai pemimpin pilihan rakyat, yang berjaya mengatasi penipuan kelompok oligarki diwakili Yanukovych.

Krisis

Tetapi, pakatan “Orange Revolution” pro-Barat itu akhirnya bertelagah sesama sendiri, menjejaskan pelaksanaan reformasi yang dijanjikan sebelum itu. Pertembungan ini akhirnya meruntuhkan pakatan itu apabila Yushchenko memecat Tymoshenko daripada jawatan perdana menteri yang baru dipegang selama hanya 10 bulan. Tymoshenko kemudian kembali aktif sebagai pembangkang.

Krisis ini berakhir sementara dengan kompromi yang meletakkan tokoh yang tewas dalam pilihan raya 2004, Yanukovych sebagai perdana menteri. Yushchenko berharap kompromi ini akan membawa kepada kestabilan kepada kerajaan pimpinannya.

Kompromi ini bagaimanapun membawa krisis politik terbaru bermula awal April lalu dengan pembubaran Parlimen dan pengumuman pilihan raya Mei nanti.

Perdana Menteri Yanukovych yang mendapat sokongan parlimen mendesak Yushchenko membatalkan dikrinya membubarkan parlimen. Kerajaan Ukraine turut menyokong pendirian Yanukovych.

Krisis ini terus berterusan dengan penyokong kedua-dua kumpulan bertentangan berarak di Kiev, ibu negara Ukraine, mengembalikan ingatan kepada revolusi ketika musim dingin 2004.

Ukraine kini sekali lagi berada di persimpangan yang bakal menentukan haluan negara itu pada masa hadapan.

Janji reformasi

Yushchenko yang menjanjikan perubahan haluan menghala ke Eropah akhirnya dilihat gagal melaksanakan janji reformasinya. Beliau juga melantik pemimpin-pemimpin yang setia pada Kiev sebagai gabenor dan menegaskan pemusatan kuasa. Reformasi yang dijanjikan masih belum terlaksana.

Akibatnya, sentimen pro-Rusia yang ingin mengubah haluan yang diambil pada akhir 2004 semakin kuat. Seperti yang dilihat melalui protes terhadap keputusan Yushchenko, Yanukovych yang tewas pada 2004 terus mendapat sokongan kuat penyokongnya.

Hakikatnya, Ukraine, negara kelahiran tokoh Marxist, Leon Trotsky itu terbahagi secara politik dengan agak jelas. Bahagian barat dikuasai Yushchenko manakala kawasan timur dan selatan yang berbahasa Rusia berdiri teguh di belakang Yanukovych.

Sejak kompromi Yushchenko dengan Yanukovych, Ukraine bergerak dengan dua pusat kuasa yang sama kuat dan sentiasa bersaing dengan satu sama lain.

Hal ini menjadi faktor penting yang menjadikan persaingan pemimpin pro-Barat dengan pemimpin pro-Moscow amat sengit dan sukar diselesaikan. Kedua-dua pihak mempunyai kekuatan yang sama.

Kini, potensi Ukraine menuju ketidakstabilan menggugat prospeknya untuk menyertai komuniti Eropah, langkah yang bukan sahaja simbolik kepada tindakan meninggalkan era autoritarian, tetapi turut membuka peluang kepada lebih banyak kemungkinan dan harapan.

Walaupun elit kuasa pro-Moscow hakikatnya tidak mahu melepaskan kuasa dengan tunduk kepada pengaruh Kremlin, hubungan budaya sebagai bangsa Slav tidak dapat dipisahkan.

Hubungan budaya dan etnik (dan juga agama) ini tidak dapat dinafikan dalam politik antarabangsa, walaupun ada hadnya. Konflik di Balkan yang turut melibatkan bangsa Slav mendapat perhatian khusus Rusia. Terbaru, usaha Kosovo untuk merdeka daripada Serbia juga diberikan perhatian oleh Moscow. Kedudukan geografi tidak menghalang hubungan ini.

Tetapi, tidak dapat dinafikan juga sentimen merdeka Ukraine, negara yang pernah menjadi mangsa kekejaman pemimpin Soviet, Josef Stalin.

Strategik

Kedudukan Ukraine di tengah-tengah, menghubungkan beberapa negara Eropah dengan Rusia menjelaskan dengan sempurna kepentingan dan kemungkinan juga peranan yang ditakdirkan kepadanya.

Ukraine sentiasa tercatat dalam sejarah Rusia dan bangsa Slav. Ukraine mencapai kemajuan pesat dan memiliki kedudukan istimewa kepada Kesatuan Soviet. Negara industri pengeluar besi ini terus berperanan penting kepada Rusia walaupun selepas merdeka daripada kekuasaan Rusia.

Ukraine menyempadani Laut Hitam yang dikuasai Rusia. Apabila Ukraine muncul sebagai negara merdeka, akses Rusia ke Laut Hitam semakin terhad dan pelabuhan penting Odesa tidak lagi menjadi milik Rusia. Sempadan Rusia dengan beberapa negara Eropah di Laut Hitam menjadi semakin jauh dengan adanya Ukraine.

Ukraine juga menjadi laluan utama saluran paip gas Rusia ke Eropah. Pertikaian harga gas Rusia dengan Ukraine pada penghujung 2005 - yang menyaksikan Rusia membalas dendam kepada Ukraine kerana tindakannya setahun sebelum itu – sekali lagi menunjukkan dengan jelas kepentingan Ukraine kepada Rusia dan juga Eropah.

Kedudukan Ukraine menjadikan negara Eropah timur ini terus menjadi rebutan Eropah dan Rusia. Ini bermakna, Ukraine berhadapan risiko menjadi medan persaingan kuasa asing, yang hampir pasti tidak meletakkan kepentingan rakyat Ukraine sebagai matlamat utama.
posted by Mohd Nazri Amir Hamezah @ 7:57 AM   0 comments
Cik Siti Wan Kembang
Saturday, April 21, 2007RAMAI pasti terpinga-pinga atau menggelengkan kepala jika ditanya siapakah Cik Wan Kembang.


Namun bila disebut Cik Siti Wan Kembang, orang pasti mengaitkan nama wanita itu dengan Kelantan hingga menjadi antara nama timangan negeri berkenaan yang turut bergelar Serambi Makkah.

Berdasarkan catatan sejarah, nama sebenar raja keenam memerintah Kelantan dari keturunan Iskandar Shah itu ialah Cik Wan Kembang, yang diberikan ayahandanya, Sultan Ahmad.

Berdasarkan buku ringkasan cerita Kelantan, karangan Datuk Perdana Menteri Paduka Raja, gelaran "Siti" diberikan seorang pedagang Arab yang membahasakan Cik Wan Kembang dengan "Siti".

Ketika mengadap dan berbual dengan Cik Wan Kembang, orang Arab itu membahasakan beliau dengan "Siti" dan panggilan "Siti" itu didengar beberapa orang yang berada di balai mengadap.

Lalu seorang daripada kumpulan itu bertanya apakah erti "Siti" sebelum dijawab pedagang Arab, yang Siti adalah gelaran bagi seorang perempuan yang menjadi tuan atau ketua orang ramai.

Terdapat juga sumber sejarah menyatakan beliau turut digelar panggilan Paduka Cik Siti.

Buku sejarah Kelantan karangan Arifin Abdul Rashid, terbitan Pustaka Al-Ahliah (1962), Siti bererti tuan (perempuan) yang layak digelarkan kepada perempuan yang mula-mula menjadi pemerintah sesebuah negeri.

Dalam usia empat tahun, Cik Siti Wan Kembang kehilangan kasih sayang ayah yang mangkat menyebabkan pucuk pemerintahan Kelantan diambil alih Raja Husin.

Sejarah pemerintahan Cik Siti Wan Kembang di Kelantan bermula pada 1610. Berdasarkan sumber sejarah tempatan, dalam usia 30 tahun, beliau dilantik sebagai pemerintah Kelantan menggantikan Sultan Hussin.Wanita pertama perintah sebuah negeri selama 67 tahun bermula 1610 tidak pernah berkahwin


Beliau bersemayam di Gunung Dang Besar, Hulu Kelantan yang kemudiannya ditukar nama sebagai Gunung Chintawangsa, terletak kira-kira 40 kilometer di tenggara Kuala Krai. Nama gunung itu kekal hingga kini.

Sepanjang pemerintahannya, ramai pedagang dari luar terutama Arab dan China datang berdagang di negerinya membuatkan nama Cik Siti Wan Kembang terkenal.


Walaupun seorang wanita, sebagai pemerintah, Cik Siti Wan Kembang bijak mengatur langkah memastikan negeri di bawah penguasaannya sentiasa berada dalam keadaan selamat.

Kerana bimbangkan pemerintahan di Gunung Chintawangsa akan diserang, beliau merancang pembinaan sebuah kota pentadbiran baru supaya tidak hanya bergantung kepada satu pusat pemerintahan saja.

Beliau membuat keputusan meninggalkan Gunung Chintawangsa. Dalam pencarian kawasan baru itu, beliau sampai ke hutan yang dipenuhi pokok tegayong. Di situ, beliau membuka Kota Tegayong.Di kota pentadbiran baru itu, beliau membina sebuah taman bunga sebagai tempat bermain dan bersuka ria yang dinamakan dengan Taman Serendah Sekebun Bunga Cerang Tegayong, yang kini terletak di Kampung Kedai Piah, Pangkal Kalong, Ketereh.

Apabila nama Cik Siti Wan Kembang mula terkenal, rakyatnya yang mendiami Gunung Ayam (berhampiran Sungai Nenggiri, kini Hulu Kelantan), membawa pelbagai persembahan untuk beliau.

Antara persembahan itu ialah seekor anak kijang cantik yang amat dikasihinya. Kerana terlalu sayangkan kijang itu, Cik Siti Wan Kembang menerapkan lambang kijang pada wang emas negeri selain diabadikan pada sebahagian lambang kebesaran Kelantan yang kekal hingga kini.


Di sebalik kecantikannya, Cik Siti Wan Kembang tidak bersuami walaupun ramai raja dan anak raja datang meminangnya. Ramai ditolak Cik Siti Wan Kembang dengan alasan tidak terlintas dihatinya untuk bersuami.
Lama kelamaan, keadaan itu membuatkan Cik Siti Wan Kembang berasa kesunyian hidup sendirian. Apabila melihat Puteri Saadong, (Puteri Raja Loyor) ketika mengadap Raja Loyor di Jembal, timbul hasrat mengambil puteri itu sebagai anak angkatnya.

Rundingan di antara Raja Loyor dan permaisurinya berakhir dengan kerelaan mereka menyerahkan Puteri Saadong untuk dijaga Cik Siti Wan Kembang.

Puteri Saadong adalah seorang gadis ayu serta cantik dan digelar penduduk Gunung Chintawangsa sebagai Puteri Wijaya Mala. Perihal kecantikan Puteri Saadong itu sampai kepada pengetahuan maharaja Siam yang menghantar utusan meminangnya tetapi ditolak Cik Siti Wan Kembang.

Menyedari Raja Siam akan menimbulkan masalah berikutan penolakan lamaran itu, Cik Siti Wan Kembang mengahwinkan Puteri Saadong dengan Raja Abdullah (sepupunya) dari Jembal sebelum dimahkotakan di Kota Tegayong dan kemudian berpindah ke Kota Jelasin di Kota Mahligai.

Sejarah Cik Siti Wan Kembang berakhir apabila beliau melantik Raja Abdullah dan Puteri Saadong sebagai pemerintah Kelantan.

Selepas pelantikan itu, Cik Siti Wan Kembang kembali semula ke Gunong Chintawangsa, kota pemerintahan awalnya dan selepas itu kisahnya tidak diketahui lagi.

Cik Siti Wan Kembang memerintah Kelantan selama 67 tahun, antara 1610 dan 1677 dengan dua pusat pemerintahan iaitu Kota Tegayong dan Gunung Chintawangsa.

FAKTA

# Nama asal Cik Wan Kembang
# Kematian ayah sejak usia empat tahun
# Raja Kelantan ke enam dari keturunan Sultan Iskandar Shah
# Menjadi raja dalam usia 30 tahun pada 1610
# Pusat pemerintahan, Gunung Chinta Wangsa dan Kota Tegayong
# Tidak berkahwin dan menjadikan Puteri Saadong sebagai anak angkatnya
# Binatang kesayangan adalah kijang dan menjadikan binatang itu sebagai lambang negeri
# Memerintah Kelantan selama 67 tahun
posted by Mohd Nazri Amir Hamezah @ 10:24 PM   0 comments
Hebatnya Saiful Islam (Bukan Memperkecilkan Harapan dan Permintaan)
Thursday, April 19, 2007

“Ustaz tolonglah sahabat saya ini. Keadaannya sudah terlalu teruk. Dia sudah berhasrat untuk tidak lagi bersama Islam”, sebuah sms tiba di telefon saya.

“Ustaz, dialah satu-satunya anak lelaki saya. Saya sudah tidak tahu hendak buat macam mana. Saya harap sangat ustaz dapat bercakap dengan dia. Ustazlah harapan terakhir saya!”, ujar seorang ibu kepada saya. Penuh kesungguhan.

“Ustaz boleh tak bagi ceramah untuk pelajar-pelajar kami yang bermasalah. Kami dah habis ikhtiar!”, telefon seorang guru kepada saya.

Percaya atau tidak, hampir setiap hari saya didatangi oleh permintaan seperti di atas. Ada yang tiba melalui sms, banyak yang datang dengan email. Itu pun saya jarang mengangkat telefon.

Saya percaya, setiap satu kes di atas adalah besar pada setiap insan yang hampir kepadanya. Mungkin sebesar-besar isu, sebesar-besar kerunsingan.

Letakkan sahaja diri saya di tempat seorang ibu, yang telah bertarung nyawa melahirkan si anak, membesarkannya dengan seribu kepayahan. Tiba-tiba si anak seperti sudah jemu hidup. Membunuh diri dengan lumba haram, dadah dan arak. Hancur luluh hati si ibu, tiada perkataan yang boleh menggambarkannya.

Tidak sekali-kali untuk saya meremehkannya. Jauh sekali memperkecilkannya.

Fikirkan sahaja betapa luhurnya hati seorang guru, menyusahkan hidupnya memikir tentang anak orang lain. Anak muridnya yang degil dan tidak mendengar kata. Kalau guru ini mengajar hanya untuk makan gaji, pedulikan budak-budak seperti ini. “Kamu nak mampus ke, nak jadi apa ke, yang penting gaji aku masuk tiap-tiap bulan!”

Tetapi guru ini bukan sekadar cikgu. Dia berhati ibu dan berjiwa bapa terhadap anak-anak muridnya. Mahu mendidik… bukan sekadar mengajar seperti nama kementeriannya. Kementerian Pelajaran. Profesyennya adalah profesyen mendidik… pendidikan. Mereka menyuluh anak murid jalan baik di dunia, jalan selamat ke akhirat.

Tidak sekali-kali untuk saya memperlekehkan jiwa dan jasa seagung ini. Jauh sekali untuk tidak mempedulikannya.

SAYA HANYA SEORANG INSAN

Tetapi saya hanya seorang insan. Saya tidak mempunyai tangan dan kaki yang lebih dari sekalian insan yang lain. Saya tidak berupaya untuk menjawab setiap panggilan, memenuhi setiap permintaan.

Allah sahaja yang tahu betapa terkilannya hati saya ketika terpaksa berkata “tidak” kepada permintaan seperti itu. Melihat wajah sahabat dan saudara seagama yang hampa dan kecewa, lantaran penolakan saya.

Tetapi saya tidak mampu untuk memenuhi permintaan itu.

Saya coretkan hal ini kerana saya mengharapkan agar sahabat tidak lupa kepada sisi manusiawi setiap insan yang kita temui. Saya juga sama seperti kita semua. Mungkin ada satu dua kelebihan, tetapi puluhan, ratusan dan ribuan kelemahan, seperti manusia yang lain.

Keterbatasan itu bukan hanya pada soal masa, walaupun ia memang isu utama. Namun masa bukan segala-galanya kerana kesibukan saya hanya sekelumit kesibukan generasi Islam lalu yang hidup dalam keberkatan masa. Tetapi batasan yang besar adalah pada pergolakan dalaman diri saya apabila terlalu banyak mengadap masalah.

Ada kalanya masalah-masalah itu menjadi pengalaman berharga buat diri saya. Kerana terlalu banyak berjumpa dengan pelbagai jenis manusia, saya telah mengalami rombakan besar-besaran terhadap cara saya berdakwah. Saya pada tahun 2007 ini, terlalu jauh berbeza dengan saya lima tahun yang lalu. Hari ini saya lebih realistik, dan masih belajar untuk memperbaikinya.

Tetapi sering juga masalah-masalah yang diberikan kepada saya melalui peserta kursus dan sebagainya, menjadi racun yang memakan dalaman diri. Walaupun cuba bertindak profesional, ada kalanya saya jadi emosional dengan masalah itu. Malah saya sendiri pun terasa perlu kepada kaunseling. Kerana itu juga, teori kaunseling menetapkan mereka yang terbabit dengan kaunseling mesti secara rutin mendapatkan khidmat kaunseling untuk dirinya. Kita adalah manusia yang terkesan oleh suasana.

Masakan tidak. Setiap hari saya mendengar dan berhadapan dengan masalah. Di IJN saya berdepan dengan situasi manusia bertarung nyawa, dan saya perlu memainkan peranan untuk menenangkan keadaan. Melihat anak-anak yang sebaya dengan anak saya sendiri, dimaklumakan oleh doktor bahawa nasibnya hanya menghitung hari, saya sebak menahan rasa untuk menenangkan si ibu dan bapa. Ada kalanya saya terganggu hingga selepas waktu bekerja.

Ditambah pula dengan panggilan telefon, email, pertemuan mata ke mata, yang penuh dengan keluhan, aduan, rintihan, yang datang bertalu-talu… sehingga ada kalanya saya terpaksa diam membatu… membisu, kerana tidak berupaya untuk menyerap semuanya.

Kerana itulah, saya lebih suka berceramah kepada mereka yang boleh memanjangkan peranan saya. Saya suka bertemu guru, berbanding anak-anak muridnya yang bermasalah. Saya lebih suka dan menghargai sesi saya bersama ibu bapa, berbanding ceramah saya kepada anak-anak mereka.

MAHU BERPERANAN

Saya berharap agar ibu bapa dan guru sedar, apakah keajaiban yang boleh berlaku, untuk saya menukar pelajar, remaja dan anak-anak yang bermasalah, dalam tempoh 1 atau 2 jam, malah sehari? Ibu bapa dan guru-gurulah yang akan terus bersama dengan mereka. Saya suka jika idea saya dapat dikongsi bersama ibu bapa dan guru, agar mereka yang dapat memainkan peranan. Mereka berada di kapasiti yang lebih efektif untuk berperanan.

Menyedari bahawa cabaran sentiasa mengatasi keupayaan, saya sering memberitahu sesiapa sahaja, bahawa kejayaan tidak bermakna jika ia hanya kejayaan diri sendiri. Seseorang itu hanya berjaya apabila beliau mampu membawa orang lain berjaya sama.

Sikap inilah yang saya harapkan, terbit dalam diri setiap mereka yang hadir ke ceramah saya. Mendengar bukan hanya untuk kebaikan diri, malah terus sekali gus berfikir bagaimana untuk ia dikongsi bersama orang lain. Ini yang ditanam oleh Rasulullah SAW kepada para sahabat. Mereka mendengar ajaran Baginda, dan mereka menyampaikannya kepada mereka yang berada di bawah tanggungan dan amanah mereka.

Saya bercita-cita melihat kita semua berperanan.

Ibu bapa berperanan, guru-guru di sekolah berperanan, majikan berperanan, dan jika mahu memanggil orang luar seperti saya, utamakan peluang saya bersama ibu bapa dan guru, bukannya anak-anak, remaja dan pelajar yang bermasalah itu.

Di dalam ceramah, semasa saya memperkatakan tentang TUJUAN HIDUP, saya sering selitkan contoh-contoh ringan yang saya gunakan apabila menyampaikan tajuk yang sama kepada anak-anak dan remaja. Tujuan saya selitkan contoh itu, ialah supaya mereka yang hadir mendapat idea tentang bagaimanakah caranya untuk mereka menyampaikan perkara yang sama, kepada anak-anak dan remaja yang berada di bawah tanggungjawab dan peranan mereka.

Tetapi lazimnya, saya akan dilihat sebagai ‘pakar remaja dan sesuai dengan mereka’. Segera sahaja datang idea untuk menemukan saya dengan remaja mereka. Apabila hal seperti ini timbul, jauh di sudut hati saya, terasa adanya sedikit kecewa.

SAYA BUKAN PAKAR REMAJA

Saya bukan pakar remaja, tetapi saya hanya seorang ustaz yang berusaha untuk memahami remaja. Saya sekadar memberanikan diri untuk mencuba. Saya berusaha memahami mereka agar dakwah saya dapat mereka fahami. Tidakkah ibu bapa lebih patut memahami anak-anak mereka sendiri. Asalkan mereka bersedia untuk berlapang dada. Dengar apa kata mereka, bukan hanya memaksa mereka mendengar kata.

Saya mengharapkan apa yang ibu bapa dan pendidik perolehi dari artikel dan ceramah saya, dapat mereka bawa dan jadikan bahan bual dengan anak-anak dan remaja mereka. Saya mahu setiap yang mendengar berperanan di kapasiti masing-masing kerana saya hanya satu.

Satu hanya akan bertambah apabila kita memainkan peranan. Bukan mencari jalan mudah memindahkan peranan itu kepada orang lain. Inilah rahsia Nabi SAW mengembangkan ‘circle of influence’ Baginda.

Acuan fitrah yang dijadikan Allah, ialah ibu bapa mendidik anak-anak. Ia tidak dapat diswastakan kepada sesiapa. Sedih hati saya apabila ada pelajar yang berkata, “alangkah bagusnya kalau apa yang ustaz cakap tu, ayah saya yang cakap!” Mereke tetap mahukan sentuhan ibu bapa kerana fitrah yang Allah ciptakan untuk mereka adalah begitu.

Saya khuatir dengan trend hari ini, apabila ibu bapa sudah tidak bimbang dirinya tidak pandai mengaji. Ada duit, gunakan duit itu untuk mengupah ustaz-ustaz datang mengajar di rumah.

Sebagai hukumannya, apabila ibu bapa mati, anak pula mengupah orang lain untuk mendoakan ibu bapa mereka sendiri.

Rosaklah ummah kalau begini…

Maafkan saya atas kekurangan diri yang ada.

ABU SAIF @ www.saifulislam.com
56000 Kuala Lumpur
posted by Mohd Nazri Amir Hamezah @ 7:31 AM   0 comments
Khat


posted by Mohd Nazri Amir Hamezah @ 6:36 AM   0 comments
Terkini : Majlis Fatwa Kebangsaan JAKIM : Pelaburan Internet Haram
Sunday, April 15, 2007

Majlis Fatwa Kebangsaan baru sahaja bersidang pada 12 April 2007 dan telah membincangkan Swsisscash sebagai model perbincangan mereka. Keputusan mereka mendapati ianya HARAM dan semua pelaburan internet yang mempunyai ciri yang sama juga adalah haram.Justeru, para pelabur yang fanatik terutamanya dari Pahang kerana disokong oleh beberapa orang agama di sana. Fikirkanlah..

Sila baca nota ringkas dari Suruhanjaya Sekuriti di bawah dan juga senarai nama-nama pelaburan yang tidak sah di sisi undang-undang Malaysia.

Amat jelas lagi bersuluh kesalahan mereka ini. Justeru adalah harus mana-mana orang yang didapati mengempen dan mengajak orang ramai memasuki skim haram ini dilaporkan kepada SC untuk tindakan selanjutnya.

Justeru, mana-mana nama syarikat dan skim yang terdapat dalam list ini, tiada gunanya saya membantu mengkajinya dari sudut Shariah kerana jika sudut undang-undang pun telah tidak lulus, maka dari sudut Shariah sudah tentu lebih bermasalah. Sebagai contoh, jika sebelum ini saya telah membuat sedikit kajian tentang Jainetwork Sdn Bhd, tetapi apabila saya dapati ia tersenarai, maka eloklah saya hentikan sahaja kajian ini sehinggalah namanya terkeluar dari senarai ini. Demikian juga seperti Hibah Fund dan semua yang tersenarai.

Berikut petikan dari web Suruhanjaya Sekuriti Malaysia

BOLEH BUKA WEB ASAL DI SINI.

Al-Arabic Fund (http://www.sc.com.my/eng/html/licensing/investors/Alert_list.html#a)
ABB Fund (http://www.sc.com.my/eng/html/licensing/investors/Alert_list.html#a)
Artemis Wealth Management
Asia Wallet/ASWtrader/Splitindex Inc (http://www.sc.com.my/eng/html/licensing/investors/Alert_list.html#a)
AM Global Management (www.nypoe.com)


B
BHG e-investment (http://www.sc.com.my/eng/html/licensing/investors/Alert_list.html#b)
Bidvask Investment Ltd (www.bidvask.com)
Buy-e-barrel (www.buyebarrel.com)
Brentwood Trust Company (www.brentwoodtrust.com)
Belton Market (www.beltonmarkets.com)

C
Cambridge Capital Trading
(http://www.sc.com.my/eng/html/licensing/investors/Alert_list.html#c, www.dubaiex.com) * (Press Release)
Capital Enhancement Club/ CEC
CB.IRAQ
Capital Glory Holdings Ltd


D
Data Saham (www.datasaham.com)
Dragon Gold Sdn Bhd / Dr Iain Gray
Duit Wayang
Dana Futures (http://www.sc.com.my/eng/html/licensing/investors/Alert_list.html#d)
Dana Modal (www.angelfire.com/journal2/danamodal)
Debenture Petal Trust

E
E-Gold
E-suisse Fund (http://www.sc.com.my/eng/html/licensing/investors/Alert_list.html#e)
Euro America Index (www.eaindex.com)
E-Barrel (http://www.sc.com.my/eng/html/licensing/investors/Alert_list.html#e)

G
GC Group Asset Management
Good Credit Asset Management
Gold Quest/ Quest International (http://www.sc.com.my/eng/html/licensing/investors/Alert_list.html#g)
Goldmill Wagner Ltd / GA Worldwide (www.goldmillwagner.com)
Global Investment Network System (http://ginsystem.com)

H
Hibah Funds

I
IPC Shopping Services Sdn Bhd (empay)(http://www.sc.com.my/eng/html/licensing/investors/Alert_list.html#i)

..
J
Jai Network Sdn Bhd

..
L
Lampe Berger
Lexworth Prestige

M
Mercury Acquisition Associates (www.mercuryacquisitionassociates.com)
Montego Finance & Securities Berhad (http://www.sc.com.my/eng/html/licensing/investors/Alert_list.html#m)
My Dinar (http://www.sc.com.my/eng/html/licensing/investors/Alert_list.html#m)
Matrix cash
Mind-X Solutions Sdn Bhd (www.beltonmarkets.com)
My Share (http://www.sc.com.my/eng/html/licensing/investors/Alert_list.html#m)

O
Oregon Invest (www.oregoninvest.com)
Ocean Balance Ltd

P
Pure Investor / PIPS (www.pureinvestor.com, http://www.sc.com.my/eng/html/licensing/investors/Alert_list.html#p)
Prowealth Solutions (www.prowealthsolutions.com)

..
Q
Quest International (http://www.sc.com.my/eng/html/licensing/investors/Alert_list.html#q)
Quest (http://www.sc.com.my/eng/html/licensing/investors/Alert_list.html#q)

..
R
Remisier (www.remisier.com)
..
S
Sunshine Empire (http://www.sc.com.my/eng/html/licensing/investors/Alert_list.html#s)
Swiss Mutual Fund (http://www.sc.com.my/eng/html/licensing/investors/Alert_list.html#s, www.swisscash.biz) *(Press Release)
Sweden Fund (http://www.sc.com.my/eng/html/licensing/investors/Alert_list.html#s)
Solid Group (http://www.sc.com.my/eng/html/licensing/investors/Alert_list.html#s)
Solid Investment (www.solidinvestment.com)
Smartcash (www.smartcash.com)
Sime Securities (http://www.sc.com.my/eng/html/licensing/investors/Alert_list.html#s)
Starr-Bradley Associates Inc (www.starrbradleyinc.com)

T
Tian Ping (www.tianping2u.com)

U
United Capital Management Inc (www.brentwoodtrust.com)
Universe Asset Management Inc / Tony So
W
Whitman Pearce & Partners (www.whitmanpearce.com)
Alpha Numeric
http://www.sc.com.my/eng/html/licensing/investors/Alert_list.html#alpha
3A Consulting Group Sdn Bhd

TAMBAHAN INFO PENTING :-

Berikut pula sebahagian hasil kajian individu pakar Internet berkenaan sebahagian latar belakang web syarikat pelaburan internet.


BUKA WEB ASAL DI SINI

1)

Domain: winlifund.com

Ok program ni paling banyak info yang saya dapat selepas korek guna tools yang saya ada.


Berikut ialah history bagi whois domain Winlifund sejak dari 2006-12-24 .

Registrant:
pnqsolutions
B1-03-17, Jalan SR 1/9,
Section 9, Taman Serdang Raya,
Seri Kembangan, NA 43300
MY


Biganet Marketing
B3-3-01, Blk 3, Pandan Court
Jln Mewah 4, Tmn Pandan Mewah
Ampang, NA 68000
MYAdministrative Contact:
Chan Yee, Lum
B3-3-01, Blk 3, Pandan Court
Jln Mewah 4, Tmn Pandan Mewah
Ampang, NA 68000
MY
+1.60122989950 Fax: +1.60122989950


Domain name: WINLIFUND.COM

Administrative Contact:
ahmad, hamdan pjstar@yahoo.com
B1-03-17, Jalan SR 1/9,
Section 9, Taman Serdang Raya,
Seri Kembangan, NA 43300
MY
+1.60192404379 Fax: +1.60389418310

Technical Contact:
ahmad, hamdan pjstar@yahoo.com
B1-03-17, Jalan SR 1/9,
Section 9, Taman Serdang Raya,
Seri Kembangan, NA 43300
MY
+1.60192404379 Fax: +1.60389418310Registrar of Record: REGISTERFLY.COM, INC.
Record last updated on 20-Dec-2006.
Record expires on 21-Dec-2007.
Record created on 21-Dec-2006.

Domain servers in listed order:
DNS1.REGISTERFLY.COM 216.40.47.15
DNS3.REGISTERFLY.COM 204.50.180.55
DNS2.REGISTERFLY.COM 216.40.47.16IP owner domain ni :

2006-12-22 : 202.71.103.8

2007-02-03 : 202.71.103.8


Ini info yang aku dapat setelah aku korek2 guna TOOL yang aku ada. And cuba korang tengok kat whois tu... ada nama company pnqsolutions.

Lepas buat search kat google aku jumpa ni :

http://www.pnqsolutions.com/contact.asp

Menarik tak? Apa kena-mengena company ni dengan Winlifund? Apsal history Winlifund tertera nama company diaorang? Dahla tertera nama company diaorang.. alamat pon sama.2) Program baru yang akan launch tak lama lagi :

http://www.dnfund.net/

Program ni ada 10 website host di dalam server yang sama. Ini ialah domain2 dalam server tersebut.

Seperti yang kita sedia maklum, domain dnfund.net sudah diprivatekan. Tapi, domain2 lain didalam server masih mempunyai data2/whois yang tidak diprivatekan. Dari kajian yang mendalam terhadap website2 tersebut majority website2 tersebut mempunyai WHOIS dari Malaysia. Berikut ialah detail whois yang saya jumpa :


Registrant:
Jay Lim
L36 Citibank Tower
Kuala Lumpur, WP 50450
Malaysia

Registered through: GoDaddy.com, Inc. (http://www.godaddy.com/)
Domain Name: ELLIOTTSADLERMUSIC.COM
Created on: 22-Nov-06
Expires on: 22-Nov-07
Last Updated on:

Administrative Contact:
Lim, Jay
L36 Citibank Tower
Kuala Lumpur, WP 50450
Malaysia
(702) 552-7442

Technical Contact:
Lim, Jay
L36 Citibank Tower
Kuala Lumpur, WP 50450
Malaysia
(702) 552-7442

Domain servers in listed order:
NS1.WEBHOSTING88.NET
NS2.WEBHOSTING88.NET
3) http://www.eaindex.com/

Ok, program ni memang kelakar sangat. Coz walaupun orang ramai join.. tapi program ini mempunyai 123 website di dalam server yang sama! Dan salah satu dari website tersebut mempunyai satu website yang seakan-akan program FICAL. Program ini masih belum launch!

Lihat disini : http://www.emxfund.com/

Melalui tools yans saya ada juga membolehkan saya periksa history nameserver bagi program EAINDEX ini saya mendapati mereka menggunakan nameserver dari company http://www.webhosting88.net/ pada tarikh : 2006-09-11 sama seperti program http://www.dnfund.net/ yang masih dalam pelancaran.

Dan melalui pencarian yang mendalam terhadap webhosting88 ni saya telah berjumpa banyak program2 hyip yang SCAM dulu2 terlibat dengan hosting ini. Dan melalui pencarian yang mendalam saya telah menjumpai alamat whois ini :

GetHosted Solutions
Danny Goh ( )
+60.122265202
Fax: +60.380706549
D419, Sri Anggerik 1
Jalan Bandar Puchong Jaya
Puchong, SELANGOR 47100
MY


4) http://www.azcapitalclub.com/

Ok program ni dah scam dah pon. Program ini mempunyai history whois pada tarikh 2007-01-27 yang menggunakan nameserver ezydomain.com . Melalui pemeriksaan terhadap whois lama ezydomain ini ianya terdapat maklumat ini :

Cache Date: 2002-10-22

Administrator:
Lim Chung Keng keng@web.cc +6.03.56216788
DotCC Limited
Lot 3, Jalan SS 13/4, Subang Jaya Ind. Estate
KL,WP,MY 47500

Technical Contactor:
Lim Chung Keng keng@web.cc +6.03.56216788
DotCC Limited
Lot 3, Jalan SS 13/4, Subang Jaya Ind. Estate
KL,WP,MY 47500

Cache Date: 2004-12-12

Registrant Contact:
Web Commerce Communications Limited
Client care ( clientcare@webnic.cc )
Lot 3, Jalan SS 13/4 Subang Jaya Ind Estate
Subang Jaya, Selangor, MY
P: +603.56216788 F: +603.56367320

Administrative Contact:
Web Commerce Communications Limited
Client care ( clientcare@webnic.cc )
Lot 3, Jalan SS 13/4 Subang Jaya Ind Estate
Subang Jaya, Selangor, MY
P: +603.56216788 F: +603.56367320


Latest Cache Date: 2007-02-08

Registrant Contact:
Web Commerce Communications Limited
Client care ( support@webnic.cc )
Lot 2-2, Incubator 1, Technology Park Malaysia Bukit Jalil
Kuala Lumpur, WP, MY 57000
P: +603.89966788 F: +603.89968788

Administrative Contact:
Web Commerce Communications Limited
Client care ( support@webnic.cc )
Lot 2-2, Incubator 1, Technology Park Malaysia Bukit Jalil
Kuala Lumpur, WP, MY 57000
P: +603.89966788 F: +603.89968788


5) http://www.abfund.us/

Untuk program ni, di dalam servernya terdapat 4 website berada dalam server yang sama. Website2 tersebut ialah :

Abfund.biz
Payit4profit.biz
Payit4profit.net
Afcapital.biz

Kesemua website2 tersebut termasuk http://www.abfund.us/ pernah menggunakan nameserver Hknet21.com. Nameserver ini pernah digunakan oleh program SCAM http://www.azcapitalclub.com/ .


6) http://www.jinlicapital.com/

Program ini mempunyai history yang menyatakan admin yang mengakses server ni melalui IP berikut :

202.71.103.7 ( IP Malaysia )


7) http://www.swisscityfund.com/


Program ini terdapat 2 website lain yang berada didalam satu server. Website2 tersebut ialah :

Powerindexs.com dan Euro-ecash.com


8) http://www.ecashfinance.com/

Program ni dalam server dia ada 433 site yang sama2 dalam server dia.


9 ) http://www.buyebarrel.com/

Program ni pernah mengunakan namersever Hknet21.com iaitu program yang sama dengan http://www.azcapitalclub.com/ dan http://www.abfund.us/10 ) http://www.swedenfund.com/


Di dalam server program ni terdapat 3 website lain didalam satu server. Website2 tersebut ialah :

1) Esuissefund.comRegistrant:
consultant
1000 mei hwa terrance
ampang, kl 110110
MO

Registrar: DOTSTER
Domain Name: ESUISSEFUND.COM
Created on: 12-OCT-06
Expires on: 12-OCT-08
Last Updated on: 12-OCT-06

Administrative Contact:
fund, eswiss eswissfundmail@yahoo.com
Consultant
1000 mei hwa terrance
ampang, kl 110110
MO
0755-7654321
0755-7654321

Technical Contact:
fund, eswissfund eswissfundmail@yahoo.com
consultant
1000 mei hwa terrance
ampang, kl 110110
MO
0755-7654321
0755-7654321

2) Swedenmutualfund.com
3) Uctbank.com

Administrative, Technical Contact:
nixon, yap nixonyap@hotmail.com
6215
Kuala Lumpur, W.P 52100
MY
6012333333
11) http://www.eukgold.com/

Program ni terdapat 1 lagi website didalam server yang sama. Website tersebut ialah : http://www.al-arabic.com/
12) http://www.em-pay.com/

Program ini setelah saya periksa mempunyai whois history bertarikh : 2006-08-16


Registrant:
WL Chai
P-3-07 Kenanga Apartment
Taman Putra Perdana
Puchong, Selangor 47100
Malaysia

Registered through: GoDaddy.com, Inc. (http://www.godaddy.com/)
Domain Name: EM-PAY.COM
Created on: 23-May-06
Expires on: 24-May-07
Last Updated on: 23-May-06

Administrative Contact:
Chai, WL wlchai@wlcsolutions.com
P-3-07 Kenanga Apartment
Taman Putra Perdana
Puchong, Selangor 47100
Malaysia
60123271103

Technical Contact:
Chai, WL wlchai@wlcsolutions.com
P-3-07 Kenanga Apartment
Taman Putra Perdana
Puchong, Selangor 47100
Malaysia
60123271103

Domain servers in listed order:
NS1.FNBS.NET.MY
NS2.FNBS.NET.MY

Ingin Keterangan Lanjut Sila Emelkan kepada :- aeli_yatt@yahoo.com
posted by Mohd Nazri Amir Hamezah @ 8:57 AM   0 comments
Hilangnya Ustaz Wan Mohd Shaghir
Saturday, April 14, 2007

Khamis, 24 Rabi'ul Awwal 1428 bersamaan 12 April 2007, kita kehilangan satu lagi tokoh ilmuwan lagi ahli tarikh ulama Nusantara dan karya-karya mereka. Tuan Guru Haji Wan Mohd Shaghir bin Wan Abdullah rahimahUllah cukup besar jasanya dalam memperkenalkan para ulama kita di Nusantara dan karya-karya mereka.

Boleh dikatakan umur beliau telah dihabiskannya untuk tujuan tersebut kerana kesedarannya terhadap khazanah yang terkandung dalam kitab-kitab karya ulama silam kita dan jasa-jasa mereka.

Semua ini dibuatnya tanpa memikir ganjaran duniawi buat dirinya, semuanya dilakukan dengan ikhlas dan kerana cintanya kepada para ulama tersebut. Beliau mahu agar khazanah peninggalan ulama tersebut terus dihayati oleh generasi kini dan yang akan datang. Agar masyarakat mengenali kehebatan ulama terdahulu dan sumbangan mereka terhadap umat Nusantara dalam menyebar dan memartabatkan Islam di rantau ini.

Beliau telah mengembara ke berbagai tempat untuk mengkaji, mengumpul maklumat dan bahan. Usaha beliau dalam menggali dan mengumpul khazanah itu bukan mudah. Pada usia 12 tahun lagi, beliau sudah mengembara ke seluruh Asia Tenggara bagi menghimpun khazanah itu. Empat dekad mengembara, pelbagai ranjau dihadapi, kini penat jerih dan kesabarannya boleh dibanggakan. Beliau kini memiliki beratus-ratus manuskrip asli sama ada dalam tulisan Jawi atau Arab. Ada antaranya berusia lebih 500 tahun dan tidak boleh didapati di mana-mana perpustakaan, muzium atau arkib di rantau ini.

Dalam usahanya itu, beliau berjaya menghasilkan lebih kurang 100 judul karya asli yang memaparkan biografi ulama, karya, pemikiran, sejarah perjuangan mereka termasuk membuat analisis terhadap mereka. Selain menulis buku, beliau juga aktif mengadakan seminar, membuat kertaskerja-kertaskerja dan menulis berbagai rencana dan artikel. Tulisan-tulisannya pernah mengisi majalah-majalah seperti Dewan Budaya, Majalah Dakwah, Al-Islam dan Jurnal Dewan Bahasa. Dan sejak beberapa waktu dahulu, Utusan Malaysia setiap Isnin memuatkan tulisan beliau memperkenalkan para ulama kita terdahulu.

Dengan ilmu dan bahan yang diperolehnya, Tuan Guru Haji Wan Mohd Shaghir boleh dianggap sebagai pakar rujuk manuskrip klasik Melayu dan ulama Nusantara. Apa tidaknya, beliau menjadi tumpuan mereka yang ingin mengetahui lebih lanjut mengenai alam Melayu. Bahkan, tidak kurang 500 pelajar dan pensyarah dari seluruh dunia yang mendapat khidmatnya untuk membuat thesis dan bahan pengajaran mereka.

Maka sewajarnya, jasa dan pengorbanan yang telah dilakukannya kita kenangkan dalam benak sanubari kita. Pemergiannya kembali ke hadrat Allah s.w.t. merupakan satu kehilangan kepada dunia Islam amnya dan dunia Melayu khasnya. Mudah-mudahan Allah membalasi beliau dengan sebaik-baik balasan dan menempatkan beliau bersama dengan para ulama yang beliau kasihi dan para sholihin. Juga semoga sepeninggalan beliau, tempatnya dijadikan ada penggantinya. Allahumma ....aamiin ...... al-Fatihah
posted by Mohd Nazri Amir Hamezah @ 8:09 AM   0 comments
Kepentingan Memahami Sirah Rasulullah s.a.w
Friday, April 13, 2007


I.Muqaddimah
• Tidak ada satu pun biografi kehidupan seseorang di dunia ini selengkap biografi Rasulullah SAW.
• Kita boleh menyemaknya mulai dari masa pernikahan Abdullah dan Aminah -ayah bunda beliau- sampai dengan wafatnya.
• Kita boleh mengenal jelas waktu kelahirannya, masa kecil dan masa mudanya. Apalagi setelah beliau diangkat sebagai Nabi dan Rasul, dengan terperinci.
• Biografi beliau merupakan sejarah lengkap kehidupan seorang manusia yang dimuliakan dengan risalah Allah, yang tidak terlepas dari sisi-sisi kemanusiaannya.
• Maka sangatlah relevan bila Allah SWT memerintahkan agar individu Muhammad SAW diteladani dan dijadikan rujukan hidup umat manusia.
• Firman Allah : "Sesungguhnya telah ada pada (diri) Rasulullah itu suri teladan yang baik bagimu (yaitu) bagi orang yang mengharap (rahmat) Allah dan (kedatangan) hari kiamat dan dia banyak menyebut Allah." (QS. Al Ahzab : 21)
• Kehidupan beliau sangat kompleks, menyangkut segala aspek kehidupan, sehingga tidak ada satu sisi pun dari kehidupan manusia yang terlepas dari sisi kehidupan beliau.
• Beliau adalah seorang suami terbaik dari beberapa orang isteri, seorang ayah terbaik dari beberapa orang anak, seorang datuk terbaik dari beberapa orang cucu, seorang mertua terbaik dari beberapa orang menantu, seorang menantu terbaik dari beberapa orang mertua, seorang pemimpin yang adil, seorang panglima yang cerdas, seorang politikus yang ulung, seorang yang paling sukses dalam dakwahnya, dan kesemuanya itu dilandasi dengan keagungan akhlak beliau. Firman Allah : "Dan sesungguhnya kamu benar-benar berbudi pekerti yang agung." (QS. Al Qalam : 4)
• Biografi beliau juga merupakan petunjuk praktis dan aplikatif bagi umat manusia dalam menjalankan tugasnya sebagai khalifah dan pelaksana hukum Allah (Al Qur'an) di muka bumi ini.
• Aisyah ra. menyimpulkan : "Akhlak Rasulullah adalah Al Qur'an"
• Al Imam Asy-Syafi'i mengatakan, "Apa yang beliau perbuat adalah apa yag beliau fahami dari al Qur'an."
• Oleh karena itu, memahami biografi beliau merupakan bahagian yang tidak terpisah dari memahami Islam itu sendiri, karena ia adalah saksi nyata, saksi hidup dari buah Iman dan keyakinan yang mantap terhadap Dienul Islam, yang terjelma pada sosok pemimpin teladan yang agung, juga tercermin dalam kehidupan generasi pertama yang tumbuh hidup ditangan didikan beliau sendiri.
• Biografi Rasulullah SAW ini kita kenal sekarang dengan istilah Sirah Nabawiyah.
II.Makna Sirah
• Ibnu Mandzur dalam ‘Lisanul Arab' mengatakan bahwa As Sirah menurut bahasa berarti kebiasaan, jalan / cara, tingkah laku.
• Sedangkan menurut istilah umum, berarti rincian hidup seseorang atau sejarah hidup seseorang.
• Namun sudah menjadi kesepakatan umat manakala menyebut as-Sirah, yang dimaksud adalah as-Sirah an-Nabawiyah artinya sejarah hidup Rasulullah SAW dan kini sudah menjadi satu nama / istilah dari disiplin ilmu tersendiri.
• Para ulama ahli sejarah dahulu memakai istilah ‘Ilmu peperangan dan Sejarah' .
• Pada dasarnya pembahasan Sirah Nabawiyah mencakup 3 bahasan pokok :
1. Sejarah kehidupan Rasulullah SAW sejak tanda-tanda kenabian (sejak lahir) sampai wafatnya.
2. Sejarah kehidupan para sahabat yang beriman dan berjihad bersama beliau.
3. Sejarah penyebaran Dienul Islam yang dimulai turunnya Al 'Alaq di gua Hira sampai berduyun-duyun umat manusia di jazirah Arab memasuki Islam.
III.Sumber-sumber Kajian Sirah Nabawiyah
1. Al Qur'an: Al Qur'an merupakan sumber pokok kajian Sirah nabawiyah, karena Al Qur'an merupakan data paling tepat untuk catatan semua peristiwa-peristiwa penting yang pernah terjadi di alam ini.
• Yang menuturkannya adalah satu-satunya saksi sejarah yang masih hidup dan tidak akan pernah mati, bahkan Allah sendirilah pemprogram semua peristiwa sejarah itu.
• Tetapi Al Qur'an sendiri tidak secara rinci memuat peristiwa-peristiwa sejarah, hanya secara global saja.
• Oleh karena itu kita tidak hanya cukup bersandar pada Al Qu r'an saja dalam kajian Sirah Nabawiyah ini, tetapi perlu didukung oleh sumber-sumber lainnya.
2. As Sunnah An Nabawiyah Ash Shahihah: Yakni Sunnah yang telah dihimpun oleh para ulama hadits dengan cara periwayatan yang sangat cermat, seperti 6 kitab standard dalam ilmu hadits : Shahih Bukhari, Shahih Muslim, Sunan Abu Dawud, Sunan An-Nasa'i, Sunan Ibnu Majah, dan Sunan At-Tirmidzy. Juga Muwaththa' Imam Malik dan Musnad Imam Ahmad boleh dijadikan sumber kajian Sirah.
3. Kitab-kitab Sirah, Dalail dan Syama'il. Seperti Sirah Ibnu Hisyam karya Abu Muhammad Abdul Malik Ibn Ayyub Al Humairy (213 atau 218 H), Thabaqat Al Kubra (Thabaqat Ibnu Sa'ad) karya Muhammad Ibnu Sa'ad Ibnu Munei' Az-Zuhry (168 - 230H), Tarikh Ath-Thabary karya Abu Ja'far Muhammad Ibnu Jarir Ath-Thabary (223 - 310 H), Dala'ilunnubuwwah karya Al Imam Al Baihaqy, Asy-Syamail karya Al Imam At-Turmudzy, Al-Khashaish Al Kubra karya Imam As-Suyuthy, dll.
IV.Ciri-ciri Sirah Nabawiyah
• Ciri-ciri Sirah Nabawiyah sangat terkait dengan karakteristik Al Qur'an dan As-Sunnah, karena ketiganya merupakan mata rantai yang tidak terpisahkan.
• Namun di sisi lain ada perbezaan-perbezaan yang disebabkan karena unsur kemanusiaan peribadi Rasulullah SAW. Asy-Syumul (Universal), yakni mencakup seluruh aspek kehidupan manusia. Karena beliau diutus untuk dicontoh dan dijadikan tauladan oleh umat manusia.
• Al-Mahfudh (Terpelihara), yakni Allah SWT memelihara Sirah Nabawiyah seperti Sunnah Nabawiyyah, karena pemeliharaan keduanya merupakan indikasi pemeliharaan terhadap Al Qur'an sendiri. Al-'Amaliyyah (Aplikatif), yakni Sirah Nabawiyah sangat mungkin untuk diaplikasikan dalam setiap masa, setiap tempat dan keadaan serta setiap permasalahan.
V.Fungsi Sirah Nabawiyah Mengkaji Sirah Nabawiyah
• Fungsi Sirah Nabawiyah Mengkaji Sirah Nabawiyah dan memahaminya bukanlah seperti merenungkan peristiwa-peristiwa sejarah, bukan pula menguraikan keindahan tutur kata dari pencatatan suatu peristiwa, sebagaimana pencatatan sejarah hidup seorang raja atau pemimpin biasa.
• Akan tetapi bertujuan supaya seorang muslim mempunyai gambaran nyata tentang hakikat Islam yang sebenarnya, yang tercermin dalam sosok kehidupan Rasulullah SAW.
• Jadi tiada lain kecuali suatu usaha aplikatif untuk merealisasikan hakikat Islam yang sempurna.
• Fungsi memahami Sirah Nabawiyah tercermin dalam point-point berikut:
Meletakkan dasar yang kuat tentang Kerasulan Muhammad SAW. yang hasil darinya:
• membenarkan setiap apa yang beliau khabarkan (QS 53:3-4),
• mentaati apa yang diperintahkan (QS. 4:59),
• menjauhi apa yang beliau larang (QS 59:7)
• beribadat menurut syari'atnya dan
• mencintainya (QS 9:23-24).
• Bersabda Rasulullah SAW: "Tidak beriman seseorang (dengan sempurna) di antara kalian kecuali aku lebih dicintai dari pada dirinya sendiri, orang tua dan seluruh manusia."
• Dengan dasar ini maka secara langsung merupakan senjata yang ampuh dan kuat untuk menangkis setiap serangan yang dilancarkan oleh musuh-musuh Islam yang selalu berupaya melontarkan syubuhat (kerancuan-kerancuan) tentang kebenaran risalah dan kenabian Muhammad SAW.
• Mereka bertujuan supaya kalimat kedua dari dua kalimat syahadat hanya menjadi pemanis bibir dan hiasan basa-basi pada percakapan resmi. Penjelmaan di hadapan seorang muslim sebuah sosok yang jelas dengan sisi-sisi kehidupan yang patut dicontoh sebagai aplikasi dari ayat 21 surat Al-Ahzab, sehingga mendapatkan contoh yang nyata dalam pelaksanaan Dienul Islam.
• Akan tetapi sayangya, sejarah hidup Rasulullah SAW untuk sementara ini hanya sekedar buku bacaan yang terkadang tidak difahami karena berbahasa arab, interaksi dengannya hanya sebatas seremonial / ritual yang belum tentu didizinkan oleh Allah dan RasulNya.
• Hasilnya umat Islam sudah kehilangan figur contoh dan idolanya.
• Kajian Sirah Nabawiyah membantu dalam menelaah Kitabullah (Al Qur'an), merasakan ruhnya dan menangkap pesan-pesannya. Dengan demikian Al Qur'an difahami dengan benar, baik secara tektual ataupun kontektual.
• Banyak sekali ayat-ayat Al Qur'an yang tidak bisa difahami / ditafsirkan secara benar kecuali dengan merujuk kepada Sirah Nabawiyah yang berkaitan dengan ayat-ayat itu.
• Sebagai contoh surat Al-Anfal. Surat ini hanya bisa difahami dan bisa diambil ibrahnya manakala kita baca Sirah Nabawiyah tentang perang Badar.
• Kajian Sirah Nabawiyah memberikan manhaj (methode) yang jelas bagi para da'i untuk meneruskan perjuangan mulia para Nabi dan Rasul. Juga memberikan gambaran susunan agenda dan alpabeta kerja da'wah secara rinci dan jelas.
• Dalam perjalanan da'wah Rasulullah SAW, di kenal dua buah fase/tahapan da'wah :
Fasa Makkiyah (selama beliau berda'wah di Makkah ).
1. Penekanan dengan penyampaian dan penyebaran da'wah, baik secara rahasia ataupun secara terang-terangan, dimulai dari keluarga terdekat, sebagai penyelamatan manusia dari kesesatan kepada petunjuk yang terang, mengeluarkan umat manusia dari kegelapan jahiliyah kepada cahaya Islam yang terang benderang.
2. Penekanan dengan mendidik / mentarbiyah orang-orang menerima da'wah dan beriman kepada da'wah beliau, mentazkiyah / menyucikan jiwa mereka, untuk membentuk basis masyarakat Islami dengan jalan: -mengajarkan Dienul Islam -mengaplikasikan Islam dalam kehidupan mereka. -memperdalam makna ukhuwah islamiyah di antara mereka -saling berwasiat dengan haq dan kesabaran
3. Berusaha untuk tidak memberikan perlawanan secara fisikal terhadap gangguan dan rintangan da'wah, cukup dengan jihad da'wah. Padahal musuh-musuh Islam menyerangnya dengan berbagai kekuatan fisikal. Bahkan Khobbab ibn Al-Arot ra pernah mengadu kepada Rasulullah SAW tentang siksaan yang diderita oleh shahabat yang lain. Shahabat Khobbab lalu mengusulkan agar kaum Muslimin diizinkan memberikan perlawanan fisikal atau Rasulullah berdo'a kepada Allah untuk kehancuran orang-orang kafir. Tapi beliau menganggap tindakan itu sebagai langkah isti'jal (ketergesa-gesaan).
4. Terus bergerak dengan da'wah, tidak terfokus pada Makkah saja, hijrahnya beberapa orang ke Habasyah, perginya beliau ke Tha'if, usaha beliau untuk menjalin hubungan dengan jemaah haji yang datang ke Makkah di musim haji merupakan bukti amanah beliau dalam menyampaikan Risalah Islam.
5. Kesinambungan kerja dalam meletakkan strategi dan langkah-langkah untuk masa depan da'wah islamiyah. Seperti mengadakan perjanjian dan sumpah setia (bai'at) dengan orang-orang Yatsrib; kemudian mengutus Mus'ab bin Umair kepada mereka untuk mengajarkan Al Qur'an dan Islam; berusaha memiliki kontak dengan kabilah-kabilah di luar kota Makkah untuk mencari suaka dan tempat berlindung; Dan akhirnya beliau hijrah ke Yathrib/Madinah dengan strategi yang sangat rapi dan matang.
Zaman Madaniyah (selama beliau berda'wah di Madinah)
1. Penekanan dalam pemantauan proses penyampaian da'wah, tarbiyah dan tazkiyah kepada orang-orang yang menerima da'wah dengan cara penyampaian Al Qur'an, mengajarkannya dan menerapkannya dalam kenyataan hidup mereka. Juga kepentingan pembangunan masjid sebagai tempat pembinaan umat, mempersaudarakan antara orang-orang Ansar dan Muhajirin serta terus mempererat hubungan persaudaraan di antara mereka.
2. Penuh perhatian dengan berdirinya suatu tatanan masyarakat atau tata perlembagaan masyarakat Islami (daulah) setelah ketiga unsurnya sempurna, yaitu: - adanya basis masyarakat yang beriman, hal ini sudah beliau persiapkan sejak diutusnya Mus'ab bin Umair ke Yatsrib sebelum Hijrah. - adanya basis geografis yang aman, di mana kota Yathrib sangat strategis kalau dilihat dari berbagai aspeknya, di samping sebagai realisasi petunjuk Allah dalam mimpi beliau (mimpi seorang Nabi merupakan wahyu yang benar). - adanya aturan hidup yang jelas, yakni syari'at Islam yang terus mengatur interaksi masyarakat.
3. Penekanan pada melaksanakan aplikasi syari'at Islam bagi seluruh lapisan masyarakat tanpa pandang bulu, baik untuk perorangan atau masyarakat luas. Malah beliau menegaskan, putri beliau tercinta pun tidak akan lepas dari hukum tersebut, apabila ia melanggar.
4. Berusaha mengadakan perdamaian dengan musuh-musuh Islam yang mahu berdamai dan berusaha untuk hidup berdampingan dalam suatu tatanan masyarakat Islami.
5. Menghadapi musuh-musuh Islam yang berusaha menyerang dengan jalan melakukan peperangan, mengadakan latihan dan patroli ketenteraan serta terus mengadakan mobilisasi pasukan mujahidin yang siap tempur bila saja beliau minta. Sebagai contoh adalah kesah Hanzalah. Beliau tidak sempat mandi junub setelah malam pengantinnya karena mendadak ada penggilan jihad menuju Uhud. Di dalam perang Uhud sahabat Hanzalah syahid. Malaikatlah yang memandikan beliau sebelum akhirnya dikuburkan oleh kaum muslimin.
6. Merealisasikan Alamiyatudda'wah Al-Islamiyah, sebagai Rahmatan lil ‘Alamin dengan cara mengirim utusan-utusan dan surat-surat da'wah ke berbagai daerah atau negara tetangga serta menerima tamu-tamu dari utusan negara lain sebagai bukti bahwa da'wah beliau untuk seluruh umat manusia.
7. Kajian Sirah Nabawiyah termasuk aktiviti ilmiah kita yang bernilai ibadah. Ayat 21 surat al-Ahzab secara jelas memerintahkan kita berqudwah kepada Rasulullah SAW. Tidak mungkin kita boleh berqudwah kepada beliau kecuali dengan mengenal, mengkaji dan memahami Sirahnya. Dalam kaidah syar'iyyah sering kita jumpai: "Segala sesuatu yang mendukung sempurnanya suatu kewajiban, maka hukumnya wajib".
8. Dengan mempelajari Sirah Nabawiyah, Umat Islam secara tidak langsung mempunyai standard baku dan benar dalam menilai keadaan kehidupan masyarakat semasa, di mana masa kehidupan Rasulullah SAW dan para sahabatnya merupakan puncak kesempurnaan dari kehidupan umat manusia sepanjang sejarah.
VI.Penutup
• Para ulama Salaf (terdahulu) dan Khalaf (kontemporari) sangat mengambil berat dengan kajian Sirah Nabawiyah.
• Ali Ibn Al-Hasan menuturkan:"Kami mengajarkan Maghazi (peperangan) Nabi SAW seperti kami mengajarkan salah satu surat dari Al Qur'an". Lihat Al-Bidayah Wan-Nihayah - Ibn Katsir juz 3 hal. 241.
• Urwah ibn Az-Zubair ibn Awwam (23 H - 93 H) adalah orang yang pertama mentadwin peristiwa-peristiwa Sirah yang ia dengar dari para shahabat, kemudian Aban ibn Utsman ibn Affan (32 H - 105 H), Abdulloh ibn Abu Bakar Al-Anshary ( wafat 124 H ), Muhammad ibn Muslim ibn Syihab Az-Zuhry ( 50 H - 124 H ) dll.
• Di kalangan ulama semasa, kajian Sirah Nabawiyah tetap bersandar kepada apa yang ditulis oleh para ulama salaf, tapi lebih dititikberatkan kepada ibrah dan komentar-komentar untuk dijadikan bahan pemahaman mendalam. Seperti „Fiqhus Sirah" karya Syekh Muhammad Al-Ghazali) (sudah diterjemahkan) dan masih banyak buku-buku sejenis yang belum diterjemahkan.
posted by Mohd Nazri Amir Hamezah @ 9:15 PM   0 comments
Hidup Seorang Ulama'
Monday, April 09, 2007

Syeikh Muhammad Mutawalli al-Sya’rawi dilahirkan pada 15 April 1911 di Daqadus, daerah Mit Ghamir, Negeri Daqaliyyah, Mesir. Beliau tamat menghafaz al-Quran ketika berusia 11 tahun. Pada tahun 1916, beliau telah memasuki Sekolah Rendah Zaqaziq dan berjaya memperolehi Sijil Sekolah Rendah pada tahun 1923 dan kemudiannya memasuki sekolah peringkat menengah. Beliau terkenal dengan seorang yang sukakan syair dan kesusasteraan Arab sehingga rakan-rakannya melantik beliau menjadi Ketua Persatuan Pelajar dan Ketua Persatuan Kesusasteraan di daerah Zaqaziq.

Syeikh Mutawalli mengambarkan kampungnya yang begitu indah dengan pemandangan, subur dengan tanaman hijau-hijauan di perlembahan Sungai. Nil. Nama penuhnya ialah Muhammad bin Mutawalli al-Sya’rawi al-Husaini yang nasab keturunan bapanya sampai kepada Imam Husain bin Ali k.w.

Satu peristiwa yang terpenting dalam hidupnya yang berubah segala-galanya apabila keinginan bapanya untuk meminta beliau melanjutkan pelajaran ke al-Azhar di Kaherah sedangkan beliau hanya ingin tinggal bersama-sama saudaranya di kampung dan menjadi petani. Menurutnya, tidak ada bagi seorang kanak-kanak cita-cita atau keinginan tertentu. Baginya hanya apa yang ada di sekeliling iaitu untuk menjadi petani dan bekerja di situ. Tetapi keinginan ayahnya yang inginkan beliau belajar di Kolej al-Azhar apabila beliau telah tamat menghafaz al-Quran. Namun keinginan beliau untuk menjadi petani menjadikannya membuat berbagai helah agar tidak masuk ke Kolej al-Azhar. Beliau telah memasukkan habuk tanah ke dalam matanya agar menjadi rabun dan ditolak semasa peperiksaan kesihatan. Namun helah ini juga tidak berjaya kerana kolej itu menerima orang buta. Helah kedua ialah gagap dan berbuat lupa ketika ujian hafalan al-Quran. Namun guru tersebut tetap menerimanya sebagai pelajar. Helah ketiga ialah meminta ayahnya membeli kitab-kitab yang besar dan mahal harganya di kedai dengan mengatakan ini adalah silibus kolej. Lalu dibeli oleh ayahnya. Apabila pulang ayahnya berkata : “ Wahai Amin (gelaran yang diberikan oleh ayahnya), janganlah kamu menyangka aku lupa bahawa semua buku-buku tersebut bukanlah silibus untuk kamu. Harga buku silibus kamu tidak sampai 37 Qurus sahaja. Tetapi, wahai anakku, semoga Allah memanfaatkan kamu dengan buku-buku ini.”

Inilah peristiwa yang merubah hidupnya untuk mendalami ilmu dan membaca buku-buku yang muktabar. Beliau telah memasuki Kolej Agama Zaqaziq pada tahun 1930an dan mendapat sijil agama pada tahun 1936.

Beliau telah memasuki Kuliah Bahasa Arab pada tahun 1937 dan beliau aktif dalam persatuan pelajar di Universiti al-Azhar. Beliau menjadi graduan pada tahun 1941 dan menyambung pelajaran dalam Pengkhususan Bahasa Arab (peringkat M.A) dan berjaya dalam tahun 1943. Beliau pernah dipenjara ketika beliau menuntut di Ma'had Zaqaziq selama sebulan akibat mengadakan sambutan sempena mengingati Saad Zaghlul, seorang ulamak al-Azhar yang pada ketika itu berjuang menentang kerajaan. Apabila ia tamat graduan, beliau bertugas sebagai guru agama di Kolej Tanta, kemudian berpindah di Kolej Zaqaziq, kemudian berpindah ke Kolej Agama Iskandariah. Pada tahun 1950, beliau menjadi guru di Kolej al-Anjal di Arab Saudi dan kemudian menjadi pensyarah syariah di Universiti Ummul Qura, Mekkah. Beliau mengajar di situ sehingga tahun 1963. Al-Sya’rawi mengambarkan bahawa kuliah Syariah ini terletak berhampiran dengan Masjidil Haram. Ketika saya mengajar, saya dapat melihat dengan jelas Kaabah dan ini memberi kesan yang besar terhadap jiwa saya, jiwa para guru dan pelajar-pelajar di situ. Pada waktu itu, tidak terlepas seditikpun dari mengingati Allah dan rasul-Nya.

Pada tahun 1963, apabila berlaku krisis antara Gamal Abdul Naser. Presiden Mesir dengan Raja Saud, maka Gamal Abdul Naser melarang beliau untuk ke Arab Saudi dan melantik beliau menjadi Pengarah di Pejabat Syeikh al-Azhar Syeikh Hassan Makmun. Kemudian beliau bertugas di Algeria sebagai Wakil al-Azhar dan menetap di sana selama tujuh tahun. Apabila beliau pulang ke Mesir, beliau dilantik menjadi Pengarah Kementerian Wakaf, Negeri Gharbiyyah kemudian menjadi wakil bahagian Dakwah dan Pemikiran dan kemudian menjadi wakil al-Azhar. Selepas itu, beliau pergi ke Arab Saudi untuk mengajar dui Universiti Raja Abdul Aziz. Pada November 1976, Mamduh Salim menjadi Perdana Menteri Mesir dan melantik beliau menjadi Menteri Wakaf dan Pentadbiran Al-Azhar. Beliau menjadi menteri sehingga tahun 1978 selama dua tahun. Beliau memegang jawatan ini bukan kerana kepentingan dunia dan dikenali sebagai seorang menteri yang mudah berinteraksi dan bertanggungjawab. Pintu pejabatnya sentiasa untuk para ulamak, kawan-kawan dan pelajar-pelajar untuk berbincang dengannya. Walaupun menjawat jawatan menteri, jawatan tersebut tidak mengubah pendiriannya sedikitpun. Beliau merupakan seorang yang amat pemurah dan menafkahkan gajinya kepada para pelajar dan orang miskin.

Dalam satu temuramah oleh Fatimah al-Sahrawi mengenai kenapa beliau menerima jawatan Menteri Wakaf dan kemudian meninggalkannya. Beliau menjawab : “ saya menerima kerana saya berpendapat saya telah lama meninggalkan Mesir sejak tahun 1950 dan berada di luar negeri. Saya tidak mempunyai hubungan dengan pemerintah dan pegawai-pegawainya. Dan apabila saya berdakwah saya dapati diri saya jauh dari mereka. Saya berfikir kenapa mereka meminta saya untuk memegang jawatan tersebut sedangkan saya berjauhan dengan mereka. Ini menandakan bahawa mereka memilih untuk melakukan sesuatu tugas yang mulia. Sekiranya saya tidak menerimanya, maka mereka akan mengatakan saya tamakkan harta kerana saya dibayar gaji di Arab Saudi sebanyak 2000 ribu sebulan sementara menjadi Menteri di Mesir sebanyak 250 Junaih tetapi saya perlu berkorban.” Dalam satu pertemuan yang lain mengenai isu ini juga, beliau mengatakan syukur kepada Allah kerana jawatan menteri itu bukan sesuatu yang diminta-minta tetapi ditawar kemudian beliau menerimanya.

Pada tahun 1980, beliau dilantik menjadi anggota Majma’ al-Buhuth al-Islamiah ( badan Penyelidikan Islam) di al-Azhar. Setelah itu, beliau bergiat dalam aktiviti dakwah dan menyebarkan ilmu dan menolak jawatan yang ditawarkan kepadanya.

Beliau telah dianugerah pingat darjat pertama pada tahun 1976, sebelum dilantik menjadi Menteri Wakaf dan Pingat Kebangsaan pada tahun 1983 dan 1988. Beliau juga mendapat Doktor Kehormat Kesusasteraan dari Universiti Mansurah dan Universiti Manufia. Beliau juga dipilih sebagai pemenang tokoh oleh Negeri Daqaliah pada tahun 1989. Beliau juga pernah mendapat Anugerah Dubai dan Pingat Amir Zaid Ali Nahyan. Duit yang beliau dapat dari pingat itu disedekahlam kepada al-Azhar dan para pelajar di Bu’us Islamiah ( Asrama Pelajar al-Azhar).

Beliau juga terkenal sebagai seorang dermawan dan membuat kebajikan. Beliau mendirikan di kampungnya Daqadus Maahad Al-Azhar, Sekolah Tahfiz, Masjid dan Pusat Kesihatan untuk orang Miskin. Royalti buku-buku beliau didermakan untuk kebajikan. Beliau wafat pada pagi Rabu 22 Safar tahun 1419H bersamaan 17 Jun 1998.Jenazahnya telah dimandikan oleh Dr Omar Hashim dan diimamkan oleh Dr Sayyid al-Tantawi.Sebelum meninggal dunia, beliau berwasiat kepada anak-anaknya agar jangan bergaduh kerana harta dan berwasiat agar disiapkan satu juzuk terakhir tafsir al-quran yang belum disiapkan lagi dengan melihat rakaman yang dirakamkan di TV dan Radio.Malah dua hari sebelum meninggal dunia, beliau berwasiat agar mempersiapkan kuburan untuknya di kampung.

Menurut anaknya, Ahmad bahawa bapanya telah mengkhaskan daripada gajinya kepada beberapa orang penduduk yang tinggal di Kaherah, Tanta dan kampungnya. Malahan wang yang diperolehi dari ceramah-ceramah, royalti buku dan majalah disedekahkan untuk orang ramai. Beliau pernah menafkah wang berjuta dolar yang dihadiahkan oleh Raja Dubai untuk aktiviti dakwah.

Mengenai kenapa beliau tidak memakai pakaian rasmi al-Azhar (iaitu berjubah dan serban Merah), beliau menjawab sememangnya beliau menyukai pakaian rasmi al-Azhar namun setelah beliau dituduh ingin merebut jawatan syeikh al-Azhar maka beliau menanggalkan pakaian tersebut untuk selamanya. Hal ini terjadi kerana beliau memberikan ciri-ciri dan syarat-syarat kelayakan untuk menjawat jawatan Syeikh al-Azhar kepada Anwar Sadat, Setelah itu orang beranggapan bahawa beliau menginginkan jawatan tersebut.Oleh kerana itu, untuk membuktikan keikhlasannya beliau menanggalkan pakaian yang amat disukainya.


Ahmad Bahjat menyifatkan Syeikh al-Sya’rawi seorang ahli tafsir semasa yang dapat menafsirkan ayat-ayat al-Quran dengan uslub yang mudah difahami oleh orang umum. Sementara Omar Hashim, bekas Rektor al-Azhar menyifatkannya sebagai seorang mujadid abad ini. Yusuf al-Qaradawi menyifatkan Syeikh Mutawalli al-Sya’rawi seorang ahli al-Quran. Beliau merupakan seorang yang dikurniakan Allah kefahaman al-Quran dan rahsia-rahsianya serta pandangan-pandangannya mempunyai kesan kepada masyarakat umum, sama ada golongan terpelajar mahupun tidak. Tidak semua orang yang membaca al-Quran dapat menyelami makna-makna kecuali diberikan Allah kefahaman tersebut. Dan Syeikh al-Sya’rawi adalah orangnya yang diberikan Allah kurniaan tersebut. Menurut al-Qaradawi, Syeikh al-Sya’rawi keseluruhan hidupnya adalah untuk berkhidmat kepada agama Islam dan menyebarkan ilmu dan kematian ulamak merupakan satu kehilangan besar dan musibah kepada umat kerana apabila Allah menarik ilmu adalah dengan kematian ulamak. Apatah lagi dalam masa terdekat beberapa ulamak lainpun telah meninggal dunia sebelumnya seperti Syeikh Muhammad al-Ghazali, Syeikh Khalid Muhammad Khalid, Syeikh Jad al-Haq Ali Jad al-Haq (Syeikh al-azhar), Syeikh Abdullah bin Zayd Ali Mahmud, Syeikh Abdul Fatah Abu Ghadah. Menurutnya lagi, sememanng ada yang bersepakat dengan Syeikh al-Sya’rawi dan ada yang berbeza pendapat dengannya seperti pandangannya mengenai pemindahan organ. Beliau tidak bersetuju pemindahan organ. Beliau juga tidak bersetuju untuk mengambil pendekatan menentang kerajaan dan mengambil pendekatan tadaruj sedangkan ada sesetengah golongan inginkan pendekatan kekuatan dan menentang pemerintah. Perkara ini sudah tentu berbeza dengan Syeikh al-Sya’rawi. Namun, kesemuanya bersetuju atas sumbangan dan khidmatnya dalam khidmat kepada agama Islam keseluruhannya, meninggikan kalimatnya dan berdakwah kepada masyarakat dengan bahasa yang mudah dan semasa. Al-Qaradawi menyebutkan lagi, Syeikh al-Sya’rawi merupakan gurunya dalam subjek Balaghah semasa beliau menuntut di Kolej Al-Azhar Tanta. Menurut al-Qaradawi, pada tahun 1417H, apabila beliau dianugerah Pingat Antarabangsa Syahsiyat Islam Dubai, saya telah diminta oleh pihak penganjur untuk menghadiri bagi menghormati beliau. Saya telah hadir dan apabila beliau mengetahui kehadiran saya beliau merasa sungguh seronok dan bergembira. Saya menghadiri majlis tersebut sebagai tanda menghormatinya dan sepatutnya kita sebagai seorang muslimin juga menghormati para ulamak kita seperti Syeikh al-Sya’rawi dan Muhammad al-Ghazali.


Syeikh al-Sya’rawi telah berkahwin dalam usianya yang masih muda atas permintaan bapanya yang inginkan beliau berkahwin awal dan isterinya adalah pilihan keluarga. Mereka dikurniakan 5 orang anak iaitu Sami, Abdul Rahim, Ahmad, Fatimah dan Solehah. Mengenai pendidikan anak-anak, al-Sya’rawi menyebutkan bahawa perkara yang penting ialah memberi contoh teladan dan sekiranya kita menunjukkan akhlak yang mulia sudah tentu mereka akan mengikutinya. Adalah menjadi kewajipan kita mendidik mereka dengan akhlak dan perangai yang mulia dan memelihara telinga dari mendengar perkara yang buruk, memelihara matanya dari melihat yang mungkar. Kita hendaklah mendidik anak-anak dengan pendidikan Islam dalam menunaikan amalan dan kewajipan agama, tekun dalam membuat kerja dan menunaikan solat pada waktunya.

Antara buku-buku karangannya :

1. Tafsir al-Sya’rawi (Tafsir al-Sya’rawi)
2. al-Isra’ wa al-Mi’raj (Isra dan Mikraj) Terjemahan dalam bahasa Melayu oleh Dinie Publihers
3. al-Islam wa al-Fikr al-Mu’asir (Islam dan Pemikiran Semasa )
4. al-Islam wa al-Mar’ah (Islam dan wanita)
5. al-Tariq ila Allah (Jalan Menuju Allah)
6. al-Fatawa (Fatwa-Fatwa)
7. Mu’jizat al-Qur’an (Mukjizat al-Quran) Terjemahan dalam bahasa Melayu oleh Pustaka Nasional)
8. Min Fayd al-Rahman (Dalam Limpahan al-Rahman) Terjemahan dalam bahasa Melayu oleh Pustaka Yasmeen)
9. al-Qada’ wa Qadar (Qada dan Qadar)
10. al-Salat wa Arkan al-Islam.(Solat dan Rukun-Rukun Islam)
11. Nazarat fi al-Qur’an (Pandangan-Pandangan al-Quran)
12. Hadha Huwa al-Islam (Inilah Islam)
13. al-Hayat wa al-Maut (Kehidupan dan Kematian)
14. Al-Taubat (Taubat)
15. al-zalim wa al-zalimun (Zalim dan orang-orang Zalim)
16. Sirah al-Nabawiyyah ( Sejarah Nabi Muhammad s.a.w.)

Dan masih lagi banyak lagi buku-buku beliau terutama dalam penafsiran al-Quran dan persoalan umat semasa.


Menurut al-Sya’rawi beliau tidak mengulangi mana-mana buku kecuali al-Quran. Al-Quran telah memberi ufuk yang luas kepada jiwa dan pemikirannya. Beliau menafsirkan al-Quran dengan menamakannya sebagai “Khawatir al-Imaniah”. Ia bukan semata-mata tafsiran ayat demi ayat mengikut tertib mashaf serta menerangkan kalimah dan menafsirkan ayat tersebut. Khawatir al-Imaniah ini bertujuan untuk mencapai al-Ijaz al-Quran dan menyampaikan pemikiran iman kepada masyarakat umum.Ia mengandungi beberapa keistimewaan iaitu :

1. Menghubungkan tajuk antara dua tafsir surah seperti menghubungkan surah al-Fatihah dengan surah al-Baqarah dan menerangkan makna dan matlamat. Ini dilakukan untuk menimbulkan Ijaz al-Quran, mengetuk hati dan pemikiran iman kepada orang umum. Oleh itu, beliau menerangkan dari satu surah dan berpindah ke surah yang lain kemudian barulah ditafsirkan ayat di hendak dijelaskan.
2. Setiap tafsiran dikuatkan dengan ayat-ayat berkaitan al-Kawniyyah ( kejadian alam semesta) dalam al-Quran dan hubungan dengan hakikat ilmiah semasa, menghubungkan antara Quran dan iman, antara iman dan ilmu dengan tafsiran yang seimbang.
3. Setiap tafsiran itu diberi perumpamaan semasa dan realiti kehidupan semasa dengan contoh-contoh yang berlaku di sekeliling orang awam. Ini dilakukan untuk mendekatkan orang ramai dengan al-Quran dan menambahkan seorang mukmin bahawa al-Quran adalah sesuatu yang benar dan kitab fitrah iaitu kitab yang bersesuaian dengan jiwa manusia dan kemanusiaan.

Al-Sya’rawi juga seorang yang terkenal bersyair. Antara tema-tema syairnya adalah bertemakan kemanusiaan dan ketuhanan. Menurutnya, dalam bidang syair ini beliau mengikut manhaj Shawqi. Bapa saya apabila selesai solat Fajar dan ia akan menunggu surat khabar. Jika ia dapati ada syair Shawi, ia akan menyuruh saya membaca dan menghafaz. Dia akan memberi wang apabila saya dapat menghafaznya pada sebelah petang syair tersebut.

Mengenai peranan al-Azhar, beliau berharap al-Azhar dapat menjadi tempat memelihara ilmu-ilmu Islam dan Bahasa Arab. Beliau menyebutkan bahawa peranan al-Azhar bukan hanya terhenti dalam 10 kurun yang lalu. Dalam masa tersebut. Al-Azhar telah berperanan memelihara ilmu-ilmu Islam dan memelihara Bahasa Arab dari hilang ketika mana berlaku serangan pemikiran dari golongan penjajah. Al-Azhar harus berperanan menyedarkan umat Islam dan memelihara ilmu-ilmu Islam dan Bahasa Arab. Di samping itu, membawa manusia ke arah risalah ilmu dan iman dan menyedarkan anak-anak Muslim untuk bangun dan berusaha ke arah kemuliaan dan kebanggaan bagi diri dan negara mereka. Menurut Syeikh al-Sya’rawi lagi, kebanyakkan orang memahami peranan al-Azhar dengan kefahaman yang silap. Peranan al-Azhar sekadar untuk menyedarkan manusia untuk melaksanakan hukum dan beramal dengan hukum Islam sementara pelaksanaannya bukanlah tanggungjawab al-Azhar kerana sesetengah orang beringinkan ulamak al-Azhar memikul senjata untuk melaksanakan hukum-hukum Allah. Jelas di sini, peranan al-Azhar adalah memberi risalah ilmu kepada umat Islam dan melahirkan para duat yang ikhlas dan berwibawa.

Mengenai ibadat pula, Omar Hashim menyebutkan Syeikh al-Sya’rawi seorang yang banyak beribadat dan bersolat. Beliau menjadikan rumahnya sebagai masjid apabila beliau dalam keadaan uzur dan tidak mampu untuk pergi ke masjid untuk solat berjamaah. Pada suatu hari saya pergi ke rumahnya dan beliau masih lagi bersolat sedangkan jamaah lain telah habis menunaikan solat Isya’, solat sunat badiah dan witir. Sedangkan Syeikh al-Mutawalli terus menunaikan solat-solat sunat. Syeikh al-Sya’rawi menyebutkan bahawa beliau mempelajari dari ayahnya dua perkara :

i. Pertama bahawa ayahnya pernah menyebutkan kepada beliau : “Jagalah dan peliharalah tawaduk kerana rahsia-rahsia ilmu tidak akan diperolehi oleh orang-orang yang sombong.”
ii. Ayahnya pernah mengatakan : “ Ikatkanlah diri kamu dengan Allah selalu dan tidak takut selain Allah.”

Kedua-dua aspek ini jelas dipratikkan oleh Syeikh al-Sya’rawi aiitu beliau seorang yang tawaduk dengan ilmunya dan sentiasa beribadat dan berzikir mengingati Allah.

Antara fatwa-fatwanya :

i)Adakah mayat mendapat manfaat dari sedekah dan mempunyai perasaan terhadap orang hidup dan adab ziarah Kubur?

Dalam menjawab persoalan perkara syeikh al-Sya’rawi menyebutkan bahawa mayat akan mendapat manfaat dari sedekah-sedekah yang dilakukan kepadanya. Disebutkan oleh Syeikh al-Adawi dalam kitabnya “Masyariq al-Anwar” bahawa telah bersepakat para ulamak bahawa pahala sedekah akan sampai kepada mayat sama ada kubur itu dekat atau jauh. Begitu juga istighfar dan berdoa kepadanya. Berkata Imam al-Qurtubi lagi bahawa ulamak telah bersepakat bahawa pahala sedekah akan sampai kepada si mayat. Begitu juga kata-kata dalam membaca al-Quran dan berdoa dan beristighfar kepadanya. Ini berdasarkan kepada hadith yang menyebutkan bahawa mayat itu sentiasa menanti-nanti doa dari saudaranya atau bersedekah untuknya, sekiranya ia memperolehi perkara tersebut, itu adalah yang terlebih baik dari dunia dan segala isinya. Berkata Imam al-Syarani bahawa dalil sampai pahala tersebut adalah sabda Rasulullah yang menyebutkan apabila kamu melalui kubur hendaklah membaca Qul Huwa Allah ahad sebanyak 11 kali dan kemudian bersedekah kepada ahli kubur tersebut, maka mayat-mayat tersebut akan mendapat pahala darinya. Disebutkan juga oleh Imam Ahmad bahawa apabila kamu berada di kubur maka bacalah al-Fatihah dan dua surah ma’uzatain (surah al-Nas dan surah al-Falaq) dan Qul Hu Allah ahad (Surah al-Ikhlas) dan jadikanlah ia sebagai sedekah kepada ahli kubur kerana ia akan sampai kepada mereka.

ii)Adakah mayat dapat merasai apa yang dilakukan orang-orang hidup.?

Telah sabit dalam hadith bahawa mayat mempunyai perasaan dan merasai dengan apa yang berlaku diluar kuburnya. Dalam hadith al-Bukhari menyebutkan bahawa mayat akan datang dua malaikat yang akan bertanya kepadanya dan dia akan mendengar tapak-tapak kasut orang yang beredar dari kuburnya .Begitu juga dinyatakan oleh Muslim.

Dalam Fatawa Ibn Taimiyah ada nas seperti berikut : apakah yang dikatakan oleh orang hidup apabila menziarahi mayat. Adakah ia mengetahui orang yang menziarahi mereka dan adakah mayat mengetahui apabila matinya saudara mereka atau bukan saudara mereka.? Maka Ibn Taimiyah menjawab : “ Telah tersebut dalam Athar bahawa si mayat akan bertanya tentang perjumpaan dan amalan –amalan orang-orang hidup kepada orang yang baru mati. Ibn Qaiyyim dalam Zad al-Ma’ad menyebutkan bahawa mereka akan mengetahui sesiapa yang menziarahi mereka terutama pada hari Jumaat.

Telah terbukti bahawa nabi pernah memanggil orang yang mati dalam peperangan Badar dari golongan musyrikin, Dan beliau berkata kepada Umar apabila Umar bertanya “Sesungguhnya Allah telah mengutuskan aku dengan kebenaran, sesunguhnya engkau sahaja yang tidak mendengar dari mereka dan mereka lebih mendengar dari engkau.”

Mengenai siksa kubur, Syeikh al-Syarawi berpendapat sememang benar ada, iaitu dengan diperlihatkan kepada mayat dalam kuburnya, apa-apa yang dialami kelak dari seksa neraka. Allah menjelaskan berapa seksa yang dialami fir’aun dalam kehidupan dalam kubur atau alam barzah. Firman allah yang bermaksud : “ kepada mereka dinampakkan neraka pagi dan petang.dan pada hari kiamat diperintahkan kepada malaikat: “ masukkanlah Fir’aun dan kaumnya itu dalam azab yang sangat keras.” (al-Mukmin, ayat 46)

Hadith-hadith Rasulullah juga menerangkan tentang siksa kubur diantaranya, tanah-tanah merangkul dan menghimpit tubuh sehingga tulang rusuk yang kanan beradu dengan tulang rusuk yang kiri. Jika bertanya tentang benar atau tidak adanya siksa kubur, tentu sudah yakin benar akan adanya siksa akhirat (neraka) sebab ini menyangkut rukun iman. Kalau ada yang bertanya, mengapa kelak manusia di akhirat diadili dan dihisab untuk ditentukan tempatnya di syurga atau neraka? Jawapannya, boleh kita ambil contoh di dunia ini. Orang yang bersalah sebelum diadili dan diputuskan hukumnya lebih dulu diperiksa oleh polis. Dibuat laporan dan diserahkan kepada pendakwaraya lalu dibawa ke mahkamah. Mungkin juga dilakukan penahanan. Proses seperti itu sudah merupakan seksaan bagi si tertuduh.

Nasihat kepada para da’i

Kejayaan dakwah pada permulaan Islam kerana disebabkan contoh teladan yang baik dari para da’i dan berbudi mulia.Mereka merupakan orang-orang kuat bukan dari segi material tetapi dari segi akidah, ibadah dan akhlak. Mereka menjadi pemimpin yang disenangi. Sesuatu organisasi dakwah yang tidak memiliki orang yang berwibawa sebagai pemimpin dan contoh yang baik tidak akan maju dan berhasil. Menurutnya, dakwah kepada Allah dan agama wajib ditempuh dengan lapang dada, ucapan lemah lembut, nasihat yang baik, bukti-bukti yang penuh bijaksana dan kekuatan dalil.

Sekiranya dakwah yang disampaikan tidak memuaskan lawan, maka mereka akan menyedari bahawa para da’i adalah orang yang kurang berpendidikan dan belum mengamalkan ajaran Allah dengan baik. Untuk mengajak orang lain meninggalkan satu tradisi yang biasa dilakukan, janganlah menggunakan ucapan atau kata-kata yang menyinggung perasaannya.

Dengan berbuat demikian para pendakwah menghadapi dua kesulitan pertama, kesulitan mereka meninggalkan amalan-amalan tradisional yang sudah lama lakukan. Kedua, kesulitan menempuh jalan kesedaran bagi orang yang sudah tersinggung perasaannya.

Oleh itu Syeikh al-Syarawi menyeru agar jangan menggunakan emosi dengan cara mencaci kerana kewajipan pendakwah adalah menyampaikan seruan dan ajaran Allah dan bukan seruan dan ajaran peribadinya. Bagaimana keadaan dunia ini jika kebatilan sudah berkuasa, maka masyarakat akan bertambah rosak. Adalah menjadi kewajipan para pendakwah untuk mengemukakan perbandingan antara yang hak dan yang batil dengan mengemukakan hujah-hujah yang baik dan bijaksana kerana Islam disebarkan dengan kebijaksanaan dan beradab dan bukan dengan perang atau kekerasan.

Semasa ditanya hukum menyambut maulid nabi, Syeikh al-Syarawi menyebutkannya adalah mubah (dibolehkan) selama dilakukan dengan maksud mengambil suri teladan kehidupan beliau. Menurutnya, banyak kaum muslimin yang menyelenggarakan peringatan maulid, tetapi sedikit sekali yang dapat mengambil manfaat darinya, padahal di tiap-tiap peringatan umat Islam apabila menghidupkan satu saja syiar agama dan melaksanakannya pasti agama Islam akan jaya. Ternyata perayaan-perayaan maulid itu sekadar ikut memperingati yang disesuaikan dengan kecederungan nafsu, makan-makan yang lazat, hiasan-hiasan indah serta nyayian diiringi rebana, yang semuanya itu jauh dari agama. Peristiwa maulid nabi Muhammad s.a.w. adalah peristiwa terbesar sepanjang sejarah, bahkan lebih besar dari peristiwa terciptanya seluruh alam, sebab beliau datang dengan ajaran Allah sebagai rahmat bagi seluruh alam. Menurutnya lagi, Islam tidak perlu pada keindahan dan hiasan luar untuk menarik hati orang lain, kerana itulah peringatan maulid tidak boleh lepas dari ajaran beliau. Tidak ada salahnya jika peringatan dan perayaan maulid yang bersifat keindahan itu diselenggarakan untuk anak-anak dan remaja agar hati mereka terikat dengan kecintaan peringatan itu, juga untuk membentangi akal dan jiwa mereka sebelum diracuni oleh pemikiran yang buruk.Tetapi itu saja tidak mencukupi, hendaknya dalam setiap kesempatan mereka diberikan pelajaran rohani agar tertanam kecederungan beragama.

Mengenai tasawuf, Syeikh al-Sya’rawi menyebutkan bahawa tasawuf yang sebenar ialah hidup ditengah keramaian masyarakat dan ikut bergelut dengan kancah kehidupan. Tasawuf sebenarnya orang yang dikenal dapat hidup ditengah orang-orang berharta, suasana masyarakat yang rakus dan segala macam-macam fitnah. Seorang yang tidak ikut kasar, serong dan tidak ikut berbuat curang padahal dia hidup ditengah-tengah masyarakat seperti itu, adalah yang lebih disukai Allah. Orang seperti itu mempunyai harga dan kehormatan diri.

Tasawuf yang sejati tidak akan meninggalkan kancah kehidupan duniawi. Al-Sya’rawi menjelaskan beberapa pengertian tasawuf. Menurut, tasawuf mula dikenal pada akhir abad kedua hijrah sebagai sifat dan perilaku orang yang hidup sederhana dan menjauhi kesenangan dan kemewahan hidup duniawi. Ia juga bererti melaksanakan urusan duniawi dengan selalu menjaga diri dalam jalur perintah dan larangan Allah, mengamalkan sunnah-sunnah Rasulullah s.a.w. yang telah banyak dilupakan orang. Sementara sifat orang sufi ialah tidak ingin menonjolkan di dalam masyarakat dan tidak ingin dikenal kemasyhurannya dan tidak mencari kepentingan diri. Menurutnya lagi, sekolah dari tarikat sufiyah banyak menghasilkan ulamak besar dan terkenal, yang mempunyai kecintaan Islami yang murni. Menurutnya tidak ada perbezaan antara salafi dan sufi pada prinsipnya. Perbezaan yang ada iaitu bahawa sufi dan aliran tasawuf menempuh jalan tertentu iaitu disebut sebagai tarikat-tarikat dengan organisasi yang dipimpin oleh syeikh-syeikh. Sementara salafiyyah berpegang teguh pada ajaran masa nabi Muhammad dengan bersifat wara’ iaitu menjauhi apa yang syubhat dan khawatir masuk dalam perangkap yang haram. Mereka menggabungkan sifat wara’ dengan peningkatan ilmu pengetahuan dan melengkapi ibadah dengan mengamalkan yang sunnah-sunnah sepenuhnya.

Dalam membentuk belia dan pemuda Islam, al-Sya’rawi menjelaskan bahawa peranan keluarga amatlah penting. Malah menurutnya, Islam amat menekankan pembentukan pemuda itu sebelum ia wujud lagi iaitu ketika mana manusia berfikir untuk mendirikan rumahtangga hendaklah ia memilih isteri atau suami yang baik dan soleh. Perkara ini kerana keluarga yang baik dan persekitaran yang bagus akan melahirkan pemuda yang baik. Malah Islam menyeru agar si suami yang ingin mendatangi isterinya sentiasa membaca doa-doa agar zuriatnya dilindungi dari tipudaya syaitan. Di samping itu, ibu yang hamil hendaklah melakukan perkara yang baik, memberi nama yang elok kepada anaknya dan menyusu dengan sempurna sebagai asas kepada pembentukan para remaja yang berakhlak mulia.
posted by Mohd Nazri Amir Hamezah @ 6:10 AM   0 comments
Demonstrasi: Gerakan diberi tempoh seminggu
Friday, April 06, 2007


KUALA LUMPUR, 6 April (Hrkh) - Amarah umat Islam sampai kemuncaknya apabila PAS Wilayah Persekutuan bersama-sama orang ramai berkumpul membantah usul Gerakan memecat Mufti Perak dan menggesa supaya usul tersebut ditarik balik dalam tempoh seminggu dan disertai permohonan maaf secara terbuka.Kemarahan dan luahan bantahan itu disuarakan sewaktu perhimpunan aman yang diadakan selepas solat Jumaat sebentar tadi bertempat di pekarangan Masjid Kampung Baru yang menghimpun ratusan umat Islam dan adalah lanjutan daripada penyerahan memo bantahan yang diadakan oleh Badan Perhubungan PAS Wilayah Persekutuan pagi tadi di Pejabat Parti Gerakan dekat sini.

Harakahdaily difahamkan bertempat di pekarangan masjid negeri Perak di Ipoh juga diadakan perhimpunan aman bagi tujuan yang sama.

Turut hadir sama dalam perhimpunan aman tersebut ialah Timbalan Ketua Pemuda PAS, Ustaz Idris Ahmad; Pesuruhjaya Wilayah Persekutuan, Mohammad Nor Mohd; Exco Pemuda PAS, Ridhuan Mohd Nor; Ketua Pemuda PAS Wilayah dan wakil Pemuda Selangor serta Wakil Gabungan Mahasiswa Islam Semenanjung (Gamis).

Sepanduk 'Gerakan mohon maaf segera' diangkat, beserta laungan 'Hidup Islam' dan 'Hancur Kuffar' adalah antara isyarat jelas, rasa tidak puasa hati umat Islam terhadap insiden yang berlaku yang bakal menggugat keharmonian kaum.

'Presiden Gerakan biadap'
Exco Pemuda PAS, Ridhuan Mohd Nor yang berucap sewaktu perhimpunan tersebut memberi amaran kepada mana-mana pihak khususnya Gerakan supaya jangan bersikap biadap dalam mencampuri supaya urusan adat istiadat orang Melayu dan hal ehwal urusan agama Islam yang telah dijamin haknya dalam perlembagaan negara.

"Presidennya yang secara biadap juga pernah mencadangkan supaya pelajaran agama Islam dihapuskan di sekolah-sekolah dan sekali lagi Gerakan cuba bermain api dan ini tidak boleh dibiarkan oleh umat Islam," ucapnya tegas.

Dalam masa yang sama Mohammad Nor yang turut berucap menyoal sewaktu ucapannya sama ada umat Islam atau mana-mana organisasi, pertubuhan atau persatuan Islam pernah campur tangah dalam urusan hal ehwal agama Buddha, Kristian dan Hindu.

"Pernah kita minta sami-sami atau paderi dipecat?" soalnya dan serentak dijawab orang ramai 'tidak' dan mempersoalkan tindakan biadap secara biadap Gerakan tersebut.

Wakil Gamis yang turut berucap menyatakan bahawa mahasiswa akan bersama-sama mempertahankan hak-hak agama Islam dan instiutusi mufti supaya ianya tidak berulang lagi sejarah lama apabila tokoh-tokoh agama pernah disekat dan dihalang dalam menyampaikan kebenaran seperti Dato' Haron Din dan juga bekas Mufti Selangor, Dato' Ishak Baharom.

Selain itu , wakil Pemuda PAS Selangor turut menyoalkan peranan Umno yang selama ini mendakwa membela agama Islam namun dalam isu ini berdiam diri sahaja dan turut melaungkan reaksi spontan agar umat Islam 'bermandi darah' demi mempertahankan kedaulatan agama Islam.

Sungguhpun perhimpunan ini berjalan secara aman namun ia tidak terlepas daripada pantauan lima anggota polis berpakaian seragam yang berada di luar kawasan masjid tersebut.

Rentetan Memo 9 menteri dan roadshow kumpulan Artikel 11

Sementara itu, Ustaz Idris dalam keadaan sebak memanjatkan doa sebelum menutup acara perhimpunan aman tersebut dan pihak penganjur bergerak menuju ke Balai Polis Campbell untuk membuat laporan polis terhadap parti Gerakan berkaitan isu yang sama.

"Perkara ini berlaku disebabkan perlembagaan yang longgar, kegagalan Perdana Menteri untuk petahankan kedaulatan Islam sebagai agama rasmi," kata Ustaz Idris ketika ditemui selepas perhimpunan tersebut.

"Ianya rentetan daripada sembilan orang Menteri yang menghantar memorandum berhubung kes perlembagaan 121(1A)dan mereka sepatutnya sudah dipecat daripada kabinet," katanya lagi.

Katanya ini juga atas lanjutan golongan Artikel 11 yag mengadakan roadshow dan kutipan di seluruh negara, yang mendapat 30 ribu tandatangan dan ini katanya telah tidak ditangani sebaiknya oleh Kerajaan Barisan Nasional pimpinan Abdullah.

"Gerakan melampaui batasan kerana telah melanggar kontrak sosial antara kita dengan mereka sejak 50 tahun merdeka yang disepakati bersama tanpa menyentuh hak-hak umat Islam dan orang melayu," katanya lagi.

Gerakan sengaja main sentimen api perkauman

Ketika ditanya wartawan berhubung laungan provokasi 'bermandi darah', beliau menjelaskan PAS dan umat Islam tidak mahu ianya berlaku sehingga ke tahap tersebut dan minta penyelesaian secara aman serta jangan ulangi sikap 'menyentuh' atau mencabar agama lain.

Ustaz Idris juga menjawab apabla diajukan soalan bahawa adakah Gerakan benar-benar faham atas isu yang berlaku dan tahu implikasi mempersoalkan urusan agama Islam?

"Gerakan faham...parti ini terdiri daripada orang yang berpendidikan dan profesional. Jadi sentimen ini sengaja diadakan untuk melihat kelemahan di bawah kepimpinan Abdullah dan ini seperti 'test market' mereka dengan pelbagai tuntutan," katanya lagi dan turut menambah sekiranya permohonan maaf tidak dibuat, tindakan susulan akan dibuat oleh PAS bersama-sama rakyat yang beragama Islam demi mempertahankan maruah agama daripada dicabuli di kemudian hari. - mks
posted by Mohd Nazri Amir Hamezah @ 7:09 AM   0 comments
Rasuah: Rakyat sudah bosan, Abdullah hanya bermain slogan
Sunday, April 01, 2007

KUALA LUMPUR, 1 April (Hrkh) - Rakyat ketika ini sudah bosan. Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi ketika ini dilihat hanya mampu pandai bermain slogan tanpa sebarang tindakan untuk memerangi jenayah rasuah.Demikian luahan Ketua Pemuda PAS Pusat, Salahuddin Ayub apabila dihubungi oleh Harakahdaily untuk mengulas mengenai kenyataan Abdullah sempena sambutan Maulidur Rasul Peringkat Kebangsaan di Kompleks Sukan Negara Bukit Jalil semalam.

Abdullah dalam majlis semalam berucap bahawa,"insan yang cemerlang akhlaknya dan berupaya menghindari apa jua gejala rasuah, mempunyai integriti yang membolehkan kita mencapai Misi Nasional dan menjadikan ummah serta negara ke tahap yang terbilang."

Menurut Salahuddin, Pemuda PAS mendesak Abdullah supaya tidak terus bermain slogan kerana rakyat telah bosan menunggu selama tiga tahun untuk melihat 'cakap' beliau tersebut direalisasikan ke dalam bentuk tindakan yang efektif, namun setakat ini tiada agenda yang drastik telah dibuat.

Beliau turut menggesa agar Badan Pencegah Rasuah (BPR) diberikan kuasa untuk berperanan dalam proses mendakwa individu terbabit kerana selagi mana BPR masih bergantung dengan Jabatan Perdana Menteri dalam sebarang tindakan mereka, maka ia akan menyukarkan proses siasatan dan dakwaan dijalankan bagi membanteras rasuah.

"Sekurang-kurangnya tindakan tersebut akan memberi harapan kepada semua pihak dalam usaha mengatasi masalah ini," ujarnya

Tambah beliau negara-negara maju lain seperti Sweden dan Finland telah membuktikan bahawa ia boleh dilakukan sehingga mendapat anugerah UNDP oleh International Transparency, yang mengiktiraf negara tersebut kerana memiliki indeks rasuah yang rendah.

Dalam pada itu, Salahuddin melahirkan kebimbangan terhadap keadaan negara yang terus berada dalam korupsi yang parah ini akan menerima nasib sama seperti yang dialami oleh Thailand sebelum ini.

Zulkifli tak layak

Sementara itu, dalam kenyataan yang lain Salahuddin turut menyelar kenyataan Ketua Pengarah BPR,Dato' Zulkifli Mat Noor yang tidak disambung kontraknya oleh kerajaan hari ini bahawa, beliau telah melaksanakan tanggungjawab pada tahap terbaik.

Katanya, Zulkifli tidak layak untuk memberi komen terhadap prestasi beliau sendiri.

Menurut beliau rakyat tidak boleh menerima pandangan beliau setelah apa yang telah berlaku kerana secara tidak langsung beliau telah mencalarkan integriti BPR selaku badan yang berperanan memerangi jenayah tersebut.

Salahuddin menegaskan bahawa langkah Abdullah untuk tidak menyambung kontrak Zulkifli disifatkan sebagai tindakan yang tepat walaupun ianya agak lambat daripada yang sepatutnya ia dilaksanakan.

Sungguhpun begitu, ia bukanlah bermakna dakwaan yang dikenakan ke atas beliau akan diabaikan begitu sahaja setelah kontrak perkhidmatannya sebagai Ketua Pengarah BPR tidak diteruskan, katanya tegas.

"Mungkin keadaan selepas ini akan memudahkan lagi siasatan untuk dijalankan oleh pihak berkuasa,"tambah beliau

Zulkifli mula dilantik secara pinjaman sebagai Ketua Pengarah BPR mulai 1 April 2001 hingga 31 Mac 2003.

Pelantikan pinjaman beliau dilanjutkan sebanyak tiga kali iaitu dari 1 April 2003 hingga 31 Mac 2004, dari 1 April 2004 hingga 31 Mac 2005, dan dari 1 April 2005 hingga 19 Julai 2005 apabila beliau bersara wajib.

Ketika ditanya oleh wartawan sama ada penamatan kontrak tersebut mempunyai kaitan dengan siasatan terhadap dakwaan salah guna kuasa dan rasuah ke atasnya, Zulkifli berkata "Tiada kena-mengena langsung. Siasatan telah pun berjalan sebelum kontrak tamat, so please don't speculate anything,saya sentiasa beri kerjasama yang sepenuhnya kepada polis."

Bekas pengarah BPR Sabah, Mohamed Ramli Abdul Manan tahun lepas membuat dakwaan terhadap Zulkipli termasuk mengamalkan rasuah, memiliki harta dan aset secara tidak sah.

Dakwaan itu termasuk Ketua Pengarah BPR itu memiliki beberapa kepentingan dalam pelbagai perniagaan dan hartanah termasuk memiliki enam buah rumah di Pagoh, Johor yang tidak sepadan dengan sumber pendapatan serta menyalahgunakan kenderaan kerajaan. - mks.
posted by Mohd Nazri Amir Hamezah @ 9:13 AM   0 comments
:: mY LiFe ::

:: Nama::
Mohd Nazri Bin Amir Hamezah
:: Pengajian ::
Graduan Kuliah Usuluddin Syukbah Tafsir University Al Azhar Mansurah,Egypt :: Dilahirkan ::
Pada 4 ramadhan 1400 Dihospital Kota Bharu
:: Cita-cita::
Mati Dalam Mempertahankan Hak-hak Islam
:: MaKhzAn ::
:: ArTiKeL ::
:: WeBsItE ::
:: BiLanGaN MaSUk ::
Wahai kawanku, Segeralah tunaikan solat di awal waktu Dikala mendengar azan Usahakanlah semampu terdaya. Ini membuktikan kesungguhan anda. Di situ ada sumber kejayaan Di situ ada sumber pertolongan Di situ ada sumber taufiq Perhatikanlah banyak perintah ayat al-Quran. ... dimulakan dengan menyebut solat di awalnya Perhatikanlah Tuhan mensyariatkan solat... Juga di medan perang. Walaupun... Di saat genting dan cemas.

:: aL AzHar UniVersItY ::
:: RuJukAn ::
:: Haribulan ::


:: CerIa ::